Miró-jaar van start in Barcelona

BARCELONA, 20 APRIL. Vandaag, op zijn honderdste geboortedag, is in Barcelona de grootste overzichtstentoonstelling geopend die de Catalaanse schilder en keramist Joan Mir o oit ten deel is gevallen.

In het gebouw van de Fondación Joan Miró zijn tot 30 augustus ruim tweehonderd schilderijen en 350 tekeningen geëxposeerd: van de eerste figuratieve werken, via het surrealisme, tot de latere "constellaties' van sterren en wassende manen. Ook werken van tijdgenoten als Picasso, Antoni Tapies en Eduardo Arroyo zijn aan deze tentoonstelling toegevoegd. In het Palacio de la Virreina in Barcelona is tegelijkertijd een overzicht van Miro's keramiek ingericht.

Miró, die op 20 april 1893 in Montroig werd geboren, is door André Breton, de voorman van de surrealisten, ooit "de meest surrealistische van ons allen' genoemd. Miro had hem in 1919 in Parijs ontmoet, waar hij steeds voor langere of kortere tijd zou wonen. Hij maakte daar decors voor Diaghilev en muurschilderingen. Iets later, toen Miro al zijn karakteristieke kleine, dier- en mensachtige figuurtjes schilderde, stelde hij zich ook op achter de ideeën van de dadaisten. Vooral het werk van Picasso, Klee en Arp, maar ook de prehistorische rotstschilderingen in Noord-Spanje zouden hun invloed laten gelden.

Een tweede groot overzicht in Barcelona volgt deze zomer, wanneer Miró's oeuvre wordt geconfronteerd met dat van Goya, Velasquez, Monet, Van Gogh, Masson en Giacometti, schilders die zijn ontwikkeling richting hebben gegeven.

Een andere tentoonstelling onder de titel "Miró, Dalmau, Gasch', die volgende maand al in Barcelona opent, belicht de vriendschapsband tussen Miro en Josep Dalmau, de eerste galeriehouder die zijn werk bracht, en de kunstcriticus Sebastia Gasch, die zich als eerste lovend over Miro's werk uitliet. Verder heeft een groot aantal galeries in Barcelona op de tentoonstelling ingespeeld.