Marktaandeel van 20 naar 35 procent; Lease Plan wordt uitgebreid

ROTTERDAM, 20 APRIL. ABN Amro gaat vrijwel alle lease-activiteiten concentreren in één holding. Lease Plan Holding, een dochteronderneming van ABN Amro, zal daartoe worden aangevuld met de nu nog losstaande lease-activiteiten van de bank. Hierdoor stijgt het balanstotaal van Lease Plan van 5,1 miljard gulden tot 7,6 miljard gulden. Bovendien zal de naam komende zomer worden gewijzigd in ABN Amro Lease Holding. Dit heeft de onderneming gisteren bekend gemaakt.

De samenbundeling van de lease-activiteiten maakt onder deel uit van een herstructurering van het bankenconcern. Vorig jaar kondigde ABN Amro al aan Lease Plan over te nemen van de bankdochter Mees & Hope. Mees & Hope zelf maakte eind vorig jaar bekend te fuseren met ABN Amro's andere bankdochter Pierson, Heldring en Pierson tot Mees Pierson. Vorig jaar nam Lease Plan zelf al een aantal buitenlandse lease-activiteiten van ABN Amro over.

ABN Amro versterkt Lease Plan met de dochters Amstel Lease (zonder de vliegtuiglease met een balanstotaal van circa 1,7 miljard gulden), Auto Lease Holland (500 miljoen gulden) en NLC BVM (300 miljoen gulden). Door de uitbreiding komt Lease Plan in de auto-leasingmarkt in Nederland uit op een marktaandeel van 35 procent. Nu heeft de onderneming 20 procent van de markt in handen.

Vorig jaar maakte Lease Plan een winst van 54,1 miljoen gulden, 22 procent meer dan in 1991. De contractportefeuille van Lease Plan bedroeg vorig jaar 4,6 miljard gulden, bijna tien procent meer dan de 4,2 miljard gulden in 1991. In 1992 bedroeg het rendement op het eigen vermogen 17,5 procent. Het wagenpark groeide van 157.00 naar 187.000 automobielen.

Voor 1993 verwacht Lease Plan in de huidige samenstelling, dus zonder rekening te houden met de gevolgen van de uitbreiding, uit te komen op een nettowinst van 60 miljoen gulden, 10 procent meer dan in 1992. Wat de nieuwe dochterondernemingen aan de winst zullen bijdragen, werd niet bekend gemaakt. Lease Plan krijgt er door de transactie rond de tweehonderd werknemers bij. Eind vorig jaar telde de onderneming 1.788 mensen. Aan de deelneming van Lease Plan in de joint venture KVG, een verhuurmaatschappij voor spoorwegwagons, zegt Lease Plan goed te verdienen. KVG kocht in 1991 17.000 ketelwagons van de Oostduitse spoorwegen voor een bedrag van 100 miljoen mark. Inmiddels zijn er 15.200 geleverd, die worden opgeknapt en geleased. Lease Plan neemt voor 25 procent deel in de onderneming.