Gewonden Srebrenica geëvacueerd; VN-waarnemers zijn bezorgd over bestand in Bosnië

TUZLA, 20 APRIL. In Srebrenica in oost-Bosnië hebben de VN gisteren de evacuatie van zwaargewonden en zieken voltooid. Gisteren bleef het in de stad relatief rustig, maar VN-waarnemers zijn bezorgd over de mogelijkheden, de vrede te bewaren. In Centraal-Bosnië werd opnieuw gevochten tussen Kroaten en moslims.

Met Britse en Franse helikopters brachten de VN gisteren opnieuw 354 zwaargewonden en zieken over van Srebrenica naar Tuzla. Zondag waren er al 133 overgevlogen. De evacuatie van de zwaargewonden en zieken, die kon plaatsvinden op grond van het zaterdag getekende bestandsakkoord, is nu voltooid. Ondanks dit succes maken VN-waarnemers in Srebrenica zich zorgen over de andere bepalingen van het bestandsakkoord. Dat geldt vooral voor de afgesproken ontwapening van de moslim-verdedigers. Volgens het akkoord moeten die binnen 72 uur na de aankomst van VN-soldaten in de stad hun wapens hebben ingeleverd. Die tijdslimiet loopt morgenochtend af, en tot dusverre hebben de VN in Srebrenica echter nog niet één wapen in ontvangst genomen. Een hoge VN-officier heeft gisteren de Serviërs gevraagd de tijdslimiet met 72 uur te verlengen. De Serviërs hebben nog niet op het verzoek gereageerd.

Ook de naleving van andere bepalingen in het bestand verloopt gebrekkig. Canadese VN-soldaten hielden gisteren Servische militairen tegen, die - ondanks de afgesproken troepenscheiding - trachtten op te rukken naar de stad. Ook is het gisteren tot enkele schendingen van de wapenstilstand gekomen. Volgens een radio-amateur werden twee granaten op de stad afgevuurd; bij de explosies vielen twee gewonden.

Verder bestaat onduidelijkheid over de vraag of burgers uit Srebrenica mogen worden geëvacueerd. Gisteren verboden de moslim-bestuurders van de stad de evacuatie van burgers; zelfs als hun toestemming wordt verkregen is niet duidelijk of de Serviërs een dergelijke evacuatie toestaan en bovendien is onzeker waar de vluchtelingen terecht kunnen: in Tuzla, de moslim-stad die tot nu toe als toevluchtsoord voor duizenden moslims uit het oosten van Bosnië fungeert, zijn de opvangmogelijkheden uitgeput.

In Centraal-Bosnië, rond de steden Vitez, Zenica en Kiseljak, zijn sinds eind vorige week zeker 150 en mogelijk zelfs tweehonderd mensen om het leven gekomen bij de gevechten tussen Kroaten en moslims. Britse VN-soldaten meldden dat het dodencijfer waarschijnlijk nog veel hoger ligt. De Kroaten en de moslims hebben in een groot gebied elkaars dorpen overvallen, inwoners verdreven of vermoord en de huizen in brand gestoken. “Overal kunnen in uitgebrande huizen en kelders nog doden liggen”, aldus een Britse officier. Het bestand, zondag afgesproken tussen de Bosnische president Izetbegovic en de leider van de Bosnische Kroaten, Mate Boban, lijkt dooir beide partijen te zijn genegeerd. Volgens Kroatische woordvoerders hebben de moslims gisteren zeker vierhonderd Kroatische dorpelingen die in de buurt van Jablanica uit hun huizen zijnn verdreven, gevangen genomen. (Reuter, AP, AFP)