FIS-voorman Al-Eulmi op 6 april geëxecuteerd

ALGIERS, 20 APRIL. De Algerijnse veiligheidsdiensten hebben Omar al-Eulmi, een van oprichters en leiders van het fundamentalistische Islamitische Bevrijdingsfront (FIS), gedood. Al-Eulmi werd, naar nu bekend is geworden, op 6 april samen met drie andere militanten geëxecuteerd in de regio Khémis el Khechna ten zuid-oosten van Algiers, aldus de Algerijnse politie.

In de verklaring wordt Al-Eulmi ervan beschuldigd de bevolking tot terroristische aanslagen te hebben aangezet en te hebben opgeroepen tot een jihad, de heilige oorlog. Omar Al-Eulmi werd een prominent FIS-leider in 1991, toen hij begon te preken in een moskee in de wijk Kouba in Algiers, na de arrestatie van Ali Belhadj, de toenmalige nummer twee van het FIS. Al-Eulmi was een van de organisatoren van de grote FIS-staking in mei 1991 tegen de volgens de fundamentalisten oneerlijke kieswetgeving. Bij rellen die toen ontstonden, kwamen 55 mensen om het leven. Op een vorige maand door de politie in beslag genomen cassette roept Al-Eumi zijn volgelingen op “alle agenten van de regering” te doden.

In een massaproces tegen 41 van gewelddadigheden verdachte fundamentalisten, heeft het anti-terroristische gerechtshof in Oran gisteren acht doodvonnissen verworpen. Het hof veroordeelde twee aanklaagden tot een levenslange gevangenisstraf, een tot twintig jaar, en 29 van hen tot straffen, variërend van twee tot vijfien jaar. Negen anderen werden vrijgesproken.

De anti-terroristische gerechtshoven in Oran, Algiers en Constantine werden in september vorig jaar ingesteld om de processen tegen fundamentalisten te versnellen. Sindsdien zijn ten minste 22 doodvonnissen uitgesproken, waarvan een onbekend aantal is uitgevoerd.

De Algerijnse autoriteiten beschuldigen het FIS ervan alle gewelddadigheden te hebben veroorzaakt, waarbij sinds de instelling van de noodtoestand in februari 1992 meer dan 600 mensen om het leven zijn gekomen. De noodtoestand werd afgekondigd na het aflassen van een tweede verkiezingsronde, waarbij het FIS vrijwel zeker een grote overwinning zou hebben behaald. (Reuter, AFP, AP)