Fans van Ajax zullen nieuwe aankoop heel kritisch volgen

ROTTERDAM, 20 APRIL. De verstokte Ajax-fan moet met enige scepsis hebben gereageerd op het nieuws dat zijn club John van den Brom van Vitesse heeft gekocht. Hij is niet de ster die op grond van het kapitaal waarover Ajax na de verkoop van Dennis Bergkamp en Wim Jonk beschikt, door de adept werd verwacht. Alsof de mogelijk nu rijkste club van Nederland maar meteen als PSV of AC Milan de beste voetballers van Europa kan verleiden. Enerzijds zou een dergelijke handelwijze niet in het beleid van het trotse Amsterdamse opleidingsinstituut passen, anderzijds heeft Ajax niet de veronderstelde aantrekkingskracht op buitenlandse topspelers zolang Italië en Spanje meer te bieden hebben aan voetbalcultuur, passie en geld.

Stéphane Chapuisat, de elegante Zwitserse topscorer van Borussia Dortmund, Josip Weber, de haast nooit falende Hongaarse schutter van Cercle Brugge, Marc Degryse en Luc Nilis, de talentvolste Belgen bij Anderlecht, een begenadigde Braziliaan dan wel een aandoenlijke Afrikaan, Frank Rijkaard en al die veronderstelde spijtoptanten, ach, wat zouden de lustgevoelens in De Meer bevredigd worden. Maar ze moeten niet alleen maar willen, ze moeten ook passen in het spelsysteem dat Ajax in al zijn geledingen consequent doorvoert.

Dan nog liever, heeft directeur technische zaken Louis van Gaal tot in den treure uitgelegd, een talent uit eigen gelederen die met het systeem is opgegroeid. Mits deze er al aan toe is, dat wel. Natuurlijk is de verleiding groot al die aan Bergkamp en Jonk verdiende miljoenen te investeren in een wereldster. Al is het alleen maar om van het de laatste jaren gegroeide syndroom van eeuwige tweede in Nederland af te komen en de stap naar de Europese top te kunnen maken. Maar het risico van mislukking is groot, souf fleert Van Gaal voortdurend zijn eventueel naar absolute roem en macht hunkerende werkgevers en hun volgelingen.

Clarence Seedorf en Tarek Oulida, respectievelijk 17 en 19 jaar, zijn dit jaar boven komen drijven in de kweekvijver van Ajax. Fascinerende talenten van wie de club en zijn aanhang nog veel genot kunnen hebben. Ze zijn in staat Jonk te doen vergeten, maar beschikken nog niet over de maturiteit. Rob Alflen en aanwinst Van den Brom zullen voorlopig hun oudere concurrenten zijn. En hoe kwestsbaar een zestienkoppige selectie is, hebben de afgelopen maanden met tal van geblesseerde spelers wel aangetoond.

Over de vraag of Van den Brom bij Ajax past, zal de komende maanden in het Ajax-milieu uitvoerig worden gesproken. Want het kieskeurige publiek in de Meer wenst geen houten klazen in zijn theater. Maar de technische staf van Ajax heeft uitvoerig de kwaliteiten van de middenvelder geanalyseerd. Zeker na het vertrek van Jonk, op wiens positie Van den Brom min of meer bij Vitesse speelt.

Van den Brom (26) begon zijn voetballoopbaan bij APWC uit Amersfoort, stapte vervolgens over naar het plaatselijke Quick en tekende zijn eerste profcontract zeven jaar geleden bij Vitesse. Onder trainer Bert Jacobs maakte hij indruk als libero die bij voorkeur voor de verdediging speelde. Dit seizoen schoof de nieuwe trainer Herbert Neumann hem verder naar de voorste linie.

Misschien is Van den Brom nog een onderschatte voetballer. Zijn motoriek oogt traag en houterig. Maar hij is altijd aanspeelbaar, lijdt zelden balverlies, beschikt over een opvallende balvaardigheid, speelt dreigend, kan een elftal "dragen' en scoort veel. Veel uit strafschoppen. Maar daarnaast zijn veel doelpunten van een hoogwaardige schoonheid. In ongeveer 200 competitiewedstrijden scoorde hij voor Vitesse liefst 79 maal (ongeveer 35 procent). Deze competitie scoorde hij als middenvelder al 14 maal.

Van den Brom tekende drie jaar geleden bij Vitesse een contract voor zestien jaar. In een clausule werd opgenomen dat hij te allen tijde mag vertrekken wanneer een club zich als koper meldt. Van een buitenlandse club zou Vitesse zes miljoen gulden ontvangen, van een Nederlandse drie miljoen. De constructie deed veel clubs afschrikken. Want tot afgelopen zomer meldde zich geen enkele club bij Vitesse voor Van den Brom. Pas gedurende deze competitie dongen onder meer Ajax en PSV naar zijn hand.

Van den Brom speelde twee keer voor het Nederlands elftal. In zijn voorlopig laatste, tegen San Marino, scoorde hij éénmaal. In de selectie van Nederland voor de wedstrijd tegen Engeland van volgende week komt hij niet voor. Jan Wouters, ex-Ajacied en tegenwoordig Bayern München, krijgt de voorkeur van bondscoach Advocaat als verdedigende middenvelder. Misschien dat Van den Brom net als Wouters bij Ajax uitgroeit tot een onmisbare international.

Ajax zal blijven zoeken naar versterking. Van Gaal heeft al meermalen verklaard nog een rechter verdediger en een multifunctionele speler nodig te hebben. Als vervanger van Bergkamp haalde hij al Ronald de Boer terug. Veel hoop op de ster die alle andere sterren doet verbleken zullen de Ajax-aanhangers niet moeten koesteren.

Het Grote Geld zal onder meer worden besteed aan salarisverhogingen. Aan het inkomen van Vink, Seedorf, Oulida, Overmars, Davids en Frank de Boer, die gisteren zijn contract met twee jaar tot 1997 verlengde. Concurreren met de Europese top blijft voor Ajax beperkt tot het zolang mogelijk proberen vast te houden van deze talenten. Jammer voor die verstokte Ajax-fan, maar als de Italianen flirten is Amsterdam voor geen Ajacied verleidelijk meer.