Cyclische aandelen hoger door hoop op Duitse rentedaling

AMSTERDAM, 20 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs opende vandaag gemiddeld iets lager, maar snelle koersstijgingen van conjunctuurgevoelige fondsen als Akzo, DSM en Hoogovens duidden erop dat de stemming nog steeds vast is.

AMSTERDAM De EOE-index stond aan het eind van de morgen onveranderd op 325,06 punten, nog maar een paar passen verwijderd van het historisch hoogtepunt van 329.94 van augustus 1989. Daarna zakte de index weer iets terug. Om 13.00 uur stond de EOE op een verlies van 0,65 punt op 324,41 punten.

Staal- en aluminiumfabrikant Hoogovens bleef vanmorgen winst boekten nadat de koers gisteren ook al fors hoger sloot. De koers van Hoogovens stond om streeks het middaguur op een winst van acht dubbeltjes op 32,30 gulden. De omzetten op de gehele effectenbeurs waren overigens gemiddeld.

Het aandeel Aegon steeg licht bij normale omzetten na het bericht dat de verzekeraar een joint venture zal vormen met Scottish Equitable Life Assurance Society (Selas). De overeenkomst met de Schotten komt volgens analisten in feite overeen met een overname.

De lagere dollarkoers was de belangrijkste reden dat de opmars van de aandelenkoersen vanmorgen aanvankelijk stokte. De aanhoudende daling van de dollarkoers tegenover de yen lijkt een negatieve uitwerking te krijgen op de verhouding tussen de Amerikaanse valuta en andere munteenheden. In Amsterdam werd omstreeks het middaguur voor de dollar een koers opgegeven van 1,7839 gulden, na een slotkoers van 1,8035 gulden gisteren. Gisteren daalde de dollar al ruim een cent.

In Tokio gleed de dollar weg naar weer een dieptepunt ten opzichte van de yen. De slotkoers lag daar op 110,25 yen, driekwart yen lager dan gisteren. De koersdaling vond plaats in weerwil van interventies door de centrale bank van Japan. De dollar kan blijven dalen omdat alleen de Japanse centrale bank zich zorgen lijkt te maken over de in haar ogen te snelle stijging van de yen.

De Japanse centrale-bankpresident, Yasushi Mieno, liet weten dat een verdere koersstijging de Japanse economie zal schaden. Ander centrale banken hebben zich niet over de koersontwikkeling uitgesproken, laat staan zich laten zien op de wisselmarkten. In Tokio daalden de koersen vanmorgen weer tot onder het niveau van 20.000 punten.

Naast de lagere dollar temperden ook enige optie-gerelateerde verkopen vanmorgen de koersopmars in Amsterdam. Beleggers anticiperen met hun aankopen mede op een verlaging van de Duitse rente - en indirect de Nederlandse tarieven - als aanstaande donderdag de Bundesbank vergadert.

Uit een peiling van het persbureau Reuters blijkt dat toonaangevende economen van banken en effectenhuizen verwachten dat een "dramatische' terugval van de Duitse economie is te verwachten. Dat zal de Duitse Bundesbank vervolgens dwingen de rentetarieven sneller en met grotere sprongen te verlagen dan tot nu toe werd aangenomen.

Hoewel slechts vier van de ondervraagde economen verwacht dat de Bundesbank aanstaande donderdag de rente zal verlagen, menen allen dat de volgende Duitse renteverlaging in de eerste week van mei zal zijn doorgevoerd. De meesten verwachten dat einde juni het disconto zal staan op 6,75 procent (nu 7,50 procent) en het Lombard-tarief op 8,25 procent (9,00 procent). Eind dit jaar zou, zo menen de economen, het disconto op 6,0 procent staan en het Lombard-tarief op 7,25 procent. Dat is bijna een half procentpunt lager dan dezelfde economen in december voorspelden.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs sloot gisteren lager. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde daalde met 11,64 punten tot 3.466,97. De omzet bedroeg 227 miljoen aandelen, aanzienlijk minder dan de 300 miljoen van vrijdag.

De Dow lag bij gebrek aan inspirerend nieuws de hele dag onder het slotniveau van vrijdag met een maximaal verlies van twintig punten. De grote verliezer was Intel. De producent van computerchips leed vrijdag een nederlaag in het juridische gevecht met Advanced Micro Devices over de verkoop van een kloon van Intels veel verkochte microprocessor 486. De gisteren gepubliceerde reeks kwartaalresultaten hadden weinig invloed op de koersen. Chase Manhattan leed koersverlies doordat een aangekondigde aandelenemissie groter uitviel dan verwacht.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten gisteren voor de eerste keer sedert 12 april weer onder de grens van 20.000 punten. Aanhoudende zorg over de stijgende koers van de yen ontmoedigde potentiële kopers. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 283,91 punten lager op 19.828,43 punten. Belangstelling van pensioenfondsen kon de daling niet tegenhouden. Gisteren was de Nikkei met ruim 185 punten naar beneden gegaan.