Crown van Gelder verwacht verdere winstdaling

Bestuursvoorzitter M. Veth van papierproducent Crown van Gelder (CVG) klonk niet optimistisch tijdens de toelichting van het jaarverslag.

“Als de laatste zes maanden van 1993 geen verbetering van de economische situatie laten zien, dan verwacht ik dat de winst over het lopende boekjaar tussen de dertig en 45 procent omlaag zal gaan”, aldus Veth.

De winst over 1992 werd bijna gehalveerd en zakte van 25,2 miljoen naar 12,5 miljoen gulden. Vooral de overcapaciteit in Europa - opgelopen tot zo'n twintig procent - zette de verkoopprijzen en dus de winstmarges sterk onder druk. Kon CVG nog in de eerste helft van 1992 een winst van 9 miljoen boeken, in de daarop volgende tweede helft werd 3,5 miljoen behaald.

De overvloed aan papier in West-Europa werkt nog steeds door. De strijd om marktaandelen is zo fel geworden dat zelfs het goedkoper worden van de grondstof cellulose geen positieve invloed had op het resultaat van Crown Van Gelder.