CNV-leden bereid af te zien van hoger loon

ROTTERDAM, 20 APRIL. Bijna zeventig procent van de leden die zijn aangesloten bij de vakbonden van het christelijke CNV, zijn bereid de komende vijf jaar van reële loonsverhoging af te zien. De middelen die hierdoor vrijkomen, moeten worden aangewend voor verbetering van de kwaliteit van leven, milieu en arbeid.

Dit heeft CNV-voorzitter A. Westerlaken gistermiddag op een symposium van Groen Links bekendgemaakt. Vorig jaar lanceerde Westerlaken het idee om gedurende vijf jaar genoegen te nemen met behoud van koopkracht. Het vrijgekomen geld wilde het CNV aanwenden voor de zogenaamde "goede doelen', zoals verbetering van de werkgelegenheid, arbeidsomstandigheden en woon- en leefmilieu. Ook zou een deel van de middelen voor hulp aan de Derde Wereld bestemd zijn.

Naar de mening van Westerlaken raken de genoemde "goede doelen' steeds ondergesneeuwd tijdens CAO-onderhandelingen. Als gevolg daarvan dreigt volgens het CNV de nadruk te zwaar op de loonontwikkeling te liggen, met alle risico's vandien voor de werkgelegenheid.

Uit eigen onderzoek is nu gebleken dat het overgrote deel van de CNV-leden met het voorstel van de CNV-voorzitter - dat inmiddels als het plan-Westerlaken door het leven gaat - instemt. Ook de aangesloten bonden staan achter het plan. Vorig jaar nog reageerden de vakbonden terughoudend op het voorstel van Westerlaken. Voorzitter D. Terpstra van de Industrie- en Voedingsbond CNV noemde het plan “moedig”, maar zei dat een periode van vijf jaar wel veel gevraagd was.

Op het congres van Groen Links bepleitte Westerlaken dat het milieu meer de prijs moet krijgen die het toekomt. “Vervuiling en gebruik van niet-duurzame grondstoffen moet via heffingen duurder worden”, aldus Westerlaken. Ook voorzitter J. STekelenburg van de vakcentrale FNV pleitte deze week voor hogere energieheffingen. “Met instrumenten als een ecotax moeten we de milieukosten in rekening brengen bij burgers en bedrijven. Milieu heeft zijn prijs: iedereen zal dat in zijn dagelijks doen en laten moeten ervaren.”