Chrysler op verlies ondanks uitstekend bedrijfsresultaat

Het Amerikaanse automobielconcern Chrysler heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een uitstekend bedrijfsresultaat geboekt dank zij een forse verkoopgroei.

Desondanks was er een verlies van 4,15 miljard dollar als gevolg van een voorziening van 4,7 miljard dollar voor een aanpassing van de boekhouding in verband met toekomstige ziektekosten-verplichtingen voor gepensioneerde werknemers, een buitengewone last die ook andere Amerikaanse bedrijven hebben moeten verwerken.

In het eerste kwartaal van 1992 was er een verlies van dertien miljoen dollar. Zonder bijzondere baten van netto 243 miljoen dollar zou Chrysler een verlies hebben geleden van 256 miljoen dollar. In de eerste drie maanden van dit jaar was er zonder de voorziening een winst van 530 miljoen dollar. Dat betekende het vierde achtereenvolgende kwartaal met winst. Het resultaat vóór belastingen was met 880 miljoen dollar het beste in het bestaan van het concern.

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 33 procent van 8,19 miljard dollar tot 10,9 miljard dollar. De verkoop van personen- en vrachtwagens groeide met 30 procent van 496.190 tot 646.381 stuks. De afzet in de Verenigde Staten en Canada nam met 23 procent toe van 430.199 tot 528.511 stuks. Het marktaandeel in Noord-Amerika groeide daardoor van 13,2 tot 15,7 procent.