Boutros-Ghali: militairen Hati "onverzoenlijk'

PORT-AU-PRINCE, 20 APRIL. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Boutros-Ghali heeft het Hatiaanse militaire regime gisteren hevig bekritiseerd wegens het verwerpen van het plan voor de oplossing van de politieke crisis in Hati van de speciale afgezant van de VN, de Argentijn Dante Caputo.

Caputo bracht vorige week een bezoek aan Hati om het plan aan de machthebbers voor te leggen. “De secretaris-generaal maakt zich ernstig zorgen over de onverzoenlijke houding van de militairen”, aldus een woordvoerder van de Boutros-Ghali.

Het VN-plan voorziet in de terugkeer van president Jean-Bertrand Aristide, in ruil voor amnestie voor de militairen die hem 18 maanden geleden verdreven. De priester Aristide was het eerste democratisch gekozen staatshoofd van Hati. De Verenigde Naties weigerden details te geven over de bezwaren van de militairen tegen het plan. (Reuter)