Bondscoach "claimt' buitenlandse spelers

ZEIST, 20 APRIL. Bondscoach Dick Advocaat heeft de buitenlandse werkgevers van spelers die hij heeft geselecteerd voor de interland Engeland-Nederland laten weten dat hij zaterdag over de voltallige groep de beschikking wil hebben. Het gaat om AC Milan (Gullit en Rijkaard), Barcelona (Ronald Koeman), Bayern München (Wouters), Lazio Roma (Winter) en Aberdeen (Snelders).

In het verleden heeft het claimen van internationals tot botsingen geleid met de "leveranciers' van internationals, die clubbelangen wilden laten prevaleren. Sindsdien maakt de bondscoach geen of selectief gebruik van dat recht, maar gezien het grote belang van de kwalificatiewedstrijd van volgende week woensdag is dat nu wel gebeurd. Vanmorgen was er nog geen reactie binnen van de betrokken clubs.

In de selectie van het Nederlands elftal is Marciano Vink teruggekeerd. Advocaat maakte gisteren de namen van zeventien spelers bekend. De selectie zal nog worden teruggebracht tot zestien voetballers.

Vink (22 jaar) debuteerde op 13 maart 1991 bij Oranje, in de wedstrijd tegen Malta. In Rotterdam won Nederland met 1-0, dankzij een benutte strafschop van Van Basten. In de thuiswedstrijd tegen Finland (2-0), op 17 april van hetzelfde jaar, was Vink eveneens van de partij. Daarna kwam hij niet meer in actie voor het Nederlands elftal.

Advocaat selecteerde in eerste instantie zeventien spelers. Dat is één meer dan gebruikelijk. Dit gebeurde uit voorzorg, omdat Rijkaard en Koeman licht geblesseerd zijn. Daarmee is waarschijnlijk ook de vrij verrassende rentree van Blind verklaard.

Van Aerle maakt eveneens weer deel uit van de groep. De PSV'er ontbrak, voornamelijk wegens blessures, enkele maanden. Vergeleken met de laatste wedstrijd van Nederland, thuis tegen San Marino (6-0), heeft Advocaat acht andere spelers opgeroepen. Zeven van hen waren de vorige keer wegens blessures niet beschikbaar, Koeman was geschorst. Terug zijn: Van Aerle, Blind, Vink, Koeman, Rijkaard, Gullit, Bergkamp en Bosman. De laatste was tegen San Marino aanvankelijk wel geselecteerd, maar viel twee dagen voor de wedstrijd wegens een blessure aan de enkel af.

De geselecteerden komen zaterdag in Noordwijk bijeen. 's Middags is er een wedstrijd tegen Jong Oranje.

De selectie bestaat uit de volgende spelers: De Goey (Feyenoord), Snelders (Aberdeen), Van Aerle (PSV), Ronald Koeman (Barcelona), Blind (Ajax), Frank de Boer (Ajax), De Wolf (Feyenoord), Winter (Lazio Roma), Rijkaard (AC Milan), Wouters (Bayern München), Rob Witschge (Feyenoord), Vink (Ajax), Gullit (AC Milan), Overmars (Ajax), Van Vossen (Anderlecht), Bergkamp (Ajax), Bosman (Anderlecht).