Baggeraar staakt ophogen strand

MIDDELBURG, 20 APRIL. Het ophogen van de Zeeuwse en Noordhollandse stranden, waarvoor het omstreden baggerbedrijf BBB-Dredging uit Rostock verantwoordelijk is, ligt sinds gisteren stil. Opdrachtgever Rijkswaterstaat heeft gisteren bevestigd dat de meeste werknemers van BBB niet zijn komen opdagen.

Rijkswaterstaat heeft om die reden het voormalige Oostduitse bedrijf, dat al enige tijd in surséance verkeert, officieel in gebreke gesteld. Volgens een medewerker van Rijkswaterstaat heeft de bewindvoerder van BBB, G. Gustafson, om een gesprek gevraagd maar ziet deze de voortgang van de zandsuppletie somber in. De naaste medwerker van de afwezige bewindvoerder, H. Gülck en Rijkswaterstaat rekenen op een spoedig faillisement van BBB.

In het voorjaar van 1992 kreeg BBB Dredging, dat in Nederlandse handen is, van Rijkswaterstaat de opdracht om de stranden op te hogen, tot razernij van de Nederlandse baggerraars die miljoenen guldens hoger hadden ingeschreven. Er onstonden echter spoedig vertragingen. Het materiaal bleek ondeugdelijk en de arbeidsinspectie constateerde een groot aantal overtredingen van de Nederlandse wet. Al snel ontstonden ook financiële problemen waardoor het personeel niet kon worden uitbetaald. Duitse justitie arresteerde bovendien een directeur van BBB wegens vermoede miljoenenzwendel.

Opdrachtgever Rijkswaterstaat, die zich morgen over het faillisement buigt, weigerde gisteren in te gaan op de financiële consequenties van het debâcle. Volgens een medewerker van BBB wordt een andere aannemer gezocht voor de suppletiewerken.