Aegon steekt 670 miljoen in Schots concern

ROTTERDAM, 20 APRIL. De verzekeringsmaatschappij Aegon neemt de activiteiten over van de Schotse onderlinge levensverzekeraar Scottish Equitable Life Assurance Society (Selas). Dit heeft Aegon vanmorgen meegedeeld.

De overgenome activitetien worden ondergebracht in een nieuwe onderneming die eigendom is van Aegon. Selas zal namens de eigen polishouders zeggenschap in die onderneming krijgen, via een speciaal stemrecht en een zogenoemd golden share, een soort prioriteitsaandeel. Aegon betaalt 200 miljoen pond sterling (560 miljoen gulden) voor de aktiviteiten van Selas.

De nieuwe onderneming, die wordt omgedoopt in Scottish Equitable Plc, bestaat uit de activiteiten van Selas, en is aktief op het gebied van levensverzekeringen en pensioenen in het Verenigd Koninkrijk. De verzekeringsmaatschappij spreekt van een aanzienlijke versteviging van haar positie op de Engelse levensverzekeringsmarkt.

Aegon is de op een na grootste Nederlandse verzekeraar met een omzet van 15,3 miljard gulden over 1992. Het concern is al in het Verenigd Koninkrijk aktief op het gebied van schadeverzekeringen (Aegon Insurance Company) en levensverzkeringen (Aegon Financial Services group). Aegon heeft wereldwijd 18.000 medewerkers. Scottish Equitable boekte over vorig jaar een omzet van omgerekend 3,6 miljard gulden en heeft 1500 medewerkers. Aegon zal de overnamesom uit eigen middelen betalen. Volgens de verzekeraar heeft de transactie voor dit jaar geen effect op de winst per aandeel. Voor de komende jaren verwacht het concern een positieve bijdrage van de Schotse aktiviteiten aan de winst.

Door de onderlinge struktuur van Scottish Equitable is de overname van de activiteiten door Aegon opgesplitst in drie afzonderlijke onderdelen. Twee fondsen waaruit de houders van winstdelende polissen en niet-winstdelende polissen van de Schotse verzekeraar de opbrengst betrekken, zullen van de onderneming worden afgesplitst. Van de opbrengst van het fonds voor niet-winstdelende polissen krijgt Aegon veertig procent. Voorts betaalt Aegon 40 miljoen pond (112 miljoen gulden) als storting in een aandelenfonds, waarvan de opbrengsten geheel aan Aegon toekomen.

De notering van Aegon op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanmorgen onderbroken voor het bericht, dat door handelaren nog niet kon worden ingeschat. De koers van de aandelen van het concern steeg aanvankelijk met 50 cent tot 84,50 gulden, daarna weer terug te vallen tot 84,20 gulden bij een licht hogere omzet. Morgen komt Aegon bij de presentatie van het jaarverslag met nadere gegevens. Het concern verwacht dat de samenwerking van Scottish Equitable eind van dit jaar zijn beslag krijgt.