Aandelenkoersen in Turkije zakken in na dood van Özal

ANKARA, 20 APRIL. De prijs van de aandelen op de effectenbeurs in het Turkse Istanbul is gisteren met ruim 10 procent gekelderd als gevolg van het onverwachte overlijden van de Turkse president Turgut Özal. Het indexcijfer zakte met 767,03 punten tot 6.574,14. Het is de sterkste daling sinds de Turkse effectenbeurs in 1986 werd opgericht.

De prijs van ruim 100 van de 145 aandelen die werden verhandeld, kelderde. Van deze aandelen zakten er 83 zelfs met 10 procent. Financiële experts menen dat de politieke instabiliteit in Turkije de oorzaak is van de recorddaling. De verwachting is dat deze negatieve trend aanhoudt tot duidelijk is wie Özal, die zaterdag aan de gevolgen van een hartaanval overleed, opvolgt.

Mocht premier Süleyman Demirel zich kandidaat stellen voor het presidentsschap, aldus een efectenhandelaar in Ankara, dan zal dat de aandelenkoersen in Turkije voorlopig negatief blijven beinvloeden. Want in dat geval rijst de vraag wie het premierschap en de leiding van de conservatieve Partij van het Juiste Pad overneemt. Deze vormt sinds eind l991 samen met de Sociaal-Democratische Volkspartij een coalitieregering. De indruk bestaat dat een eventuele overstap van Demirel naar het presidentiële paleis het voortbestaan van de coalitieregering onder druk zet. Met als gevolg dat de politieke spanningen in de komende weken verder zullen oplopen.

Ook de vrije wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de Duitse mark zakten. De dollar, die in het weekeinde op 9860 Turkse lira's stond, eindigde gisteren op 9830. De mark daalde met 45 lira's naar 6100.