Aandeel Intel daalt na vonnis rechter

NEW YORK, 20 APRIL. Als gevolg van een rechterlijke uitspraak in het voordeel van chipmaker Advanced Micro Devices (AMD) is het aandeel Intel gisteren op de Nasdaq-beurs met 11 procent gedaald, van 110 naar 97,75. Het aandeel AMD ging op Wall Street met 12 procent omhoog, van 24,12 naar 28.

Een federale rechter in Californië verwierp een eerdere jury-uitspraak die het AMD verbood de 486-chip van Intel na te maken. AMD heeft gisteren aangekondigd dat het onmiddellijk begint met het produceren van de 486, een microprocessor die de snelheid en het aantal handelingen van een computer bepaalt.

In de uitspraak van juni vorig jaar achtte een jury bewezen dat AMD de microcode van de Intel 486-chip onrechtmatig had overgenomen. Volgens de federale rechter zouden er in dat proces documenten zijn achtergehouden door Intel. “Intels kant en klare argumenten wisten bij afwezigheid van de cruciale documenten de jury te misleiden”, aldus AMD-topman William Sanders III na de uitspraak.

Intel gaf gisteren bij monde van F. Thomas Dunlap te kennen dat de documenten gewoon in het bezit waren van AMD, maar dat de advocaten dat waarschijnlijk niet eens wisten. Het gaat om een overeenkomst uit 1976 waarin AMD het recht kreeg van Intel om de microcode, software die instructies binnen een microprocessor vertaalt, te gebruiken. Intel stelt dat die overeenkomst zeer beperkt geldig is.

Intel domineert op de markt voor chips en met name de 486-microprocessor was in 1992 en in het eerste kwartaal van dit jaar verantwoordelijk voor het leeuwedeel van Intels winst. De concurrentie, die zich nu op de lucratieve markt van dezelfde microprocessors kan storten, kan volgens sommige analisten een negatieve invloed hebben op Intels winst over 1993.