Zeldzame ontknoping van volleybalcompetitie

ROTTERDAM, 19 APRIL. Verleden jaar besloten de volleyballers om na twee langdradige play-offs de competitie in de eredivisie weer "gewoon' te laten verspelen. Na de laatste speeldag, afgelopen zaterdag, kunnen echter pas vier van de tien clubs op vakantie. Drie teams eindigden gelijk bovenaan en drie teams eindigden gelijk onderaan. Het is een ontknoping waar elke sport van droomt. Volgens artikel 3.3.2.47 van het Nationaal Wedstrijd Reglement moeten de beslissingen nu in extra competities vallen. “Wat wil je nog meer om aandacht te krijgen voor de eredivisie?”, vraagt competitieleider Dick Duurkoop.

Toch heeft Duurkoop enigszins gemengde gevoelens bij deze ontwikkeling. Hij behartigt als secretaris van de KENT ook de belangen van het nationale team. Dat doet deze week mee aan het eerste programmapunt op de internationale kalender, een zeslandentoernooi in Bonn. Aangezien het grootste deel van de selectie die in Duitsland zou meedoen uit spelers bestond van de drie eredivisiekoplopers moest er een noodscenario worden verzonnen. De Nederlandse ploeg zal nu uit spelers van Jong Oranje bestaan. Aanvankelijk zouden "buitenlanders' Grabert, Van der Horst en Van Solkema in Bonn meedoen, maar zij zien daar nu geen heil meer in.

Niemand maalt echt om deze "vertraging'. De volleyballers zijn veel te blij met het spektaculaire slot van hun competitie. Frans Derks, voorzitter van de Vereniging Top Volleybal (VTV), spreekt van “enorme propaganda voor het clubvolleybal”. “We hebben geld nodig en dat krijg je door een spanningsveld.” De club van Derks, TDK Brevok, is zelf ook nog betrokken bij het extra staartje van de competitie. De Bredase ploeg eindigde op de gedeelde onderste plaats. Derks: “Dat vind ik niet zo erg. We zijn dikwijls bij de eerste vier geëindigd. Dit moeten we nu ook kunnen oplossen. Ik zie het straks wel.” Echt bezorgd hoeft Derks ook nog niet te zijn. De nummer laatst van de eredivisie speelt twee promotie-degradatiewedstrijden tegen de kampioen van de eerste divisie.

Derks meldt zich vanavond met vertegenwoordigers van Delta Lloyd AMVJ en Veenman Martinus op het bondsbureau in Woerden om het programma van de play-offs te bespreken. Bij de kampioenskandidaten is dat al gebeurd. Afgelopen woensdag ontving competitieleider Duurkoop de mensen van Rentokil ZVH, Piet Zoomers Dynamo en Autodrop VCG. Door een medewerkster van het kantoor werd er onder meer geloot. Dynamo en VCG beginnen morgenavond in Apeldoorn tegen elkaar. Zaterdag is de tweede wedstrijd in deze kampioenspoule, volgende week dinsdag de derde en laatste.

Er wordt zowel bij de titelpretendenten als bij de degradatiekandidaten een halve competitie gespeeld. Alle ploegen ontmoeten elkaar één keer. Een volledige competitie is sportief en commercieel het eerlijkst en het best. Daar is echter geen tijd en geen zaalruimte voor zodat die mogelijkheid in Woerden niet serieus werd besproken. Van 29 april tot en met 2 mei staat de Haarlemse Volleybal Week gepland en daar kan Nederland natuurlijk niet ook met een tweede garnituur op het veld verschijnen.

In Breda werd zaterdagavond bijna nog de zeldzame ontknoping van de competitie doorkruist. Indien Brevok van VCG zou winnen zouden er én bovenaan én onderaan maar twee clubs gelijk eindigen. En dan is het meteen minder opmerkelijk. Brevok leidde met 2-1, maar verloor alsnog met 3-2. Het werd 16-14 in de laatste set. VCG had een week eerder al de vijfde set tegen Metal Bouwkonsort Radius met 19-17 gewonnen.

De coach van titelverdediger Rentokil ZVH, Toon van der Burgt, had zijn laatste wedstrijd in de reguliere competitie best ook met 3-2 willen winnen. “Dan oefen je al een beetje voor die nacompetitie. Want het gaat er nu vooral om welke ploeg de spanning het beste aankan.” ZVH had in de streekderby bij Alcom Capelle meer tegenstand verwacht, maar won simpel met 3-0. Piet Zoomers Dynamo had het tegen Exakta Bovo nog eenvoudiger.

Dynamo kan het zichzelf aanrekenen dat het twee extra duels om de titel moet spelen. De ploeg stond een maand geleden nog vier punten voor op ZVH en VCG. Daarna werd er verrassend van Martinus verloren. Die nederlaag veroorzaakte veel rumoer in Apeldoorn, vooral toen bleek dat, op één uitzondering na, alle spelers de avond voor de wedstrijd bij een feestje waren doorgezakt. Coach Ivo Martinovic verdween van toneel en Paul van Sliedrecht keerde als interim-coach terug bij de ploeg. Maar hij kon verleden week ook niet voorkomen dat Dynamo met 3-1 bij ZVH verloor.