Wereldbank ziet meer groei in Derde Wereld

WASHINGTON, 19 APRIL. Landen in de Derde Wereld kunnen in de jaren negentig rekenen op een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,7 procent, tegen 2,7 procent in de jaren tachtig. De meeste landen danken de goede vooruitzichten aan “vergaande en vaak niet geheel probleemloos verlopende hervormingen.” Dit staat in een gisteren gepubliceerd Wereldbankrapport.

Volgens topeconoom D.C. Rao van de Wereldbank heeft het nieuwe beleid in Derde Wereldlanden ook geleid tot een “opmerkelijke” terugvloeiing van privékapitaal, vooral naar Latijns-Amerika. De laatste twee jaar stegen de buitenlandse directe investeringen in de Derde Wereld met de helft tot 38 miljard dollar, terwijl de beleggingen nog sneller stegen tot 34 miljard dollar vorig jaar.

Belangrijke voorwaarden voor versnelde groei in de Derde Wereld zijn volgens de Wereldbank dat de conjunctuur in de gendustrialiseerde naties overeind blijft en dat de GATT-onderhandelingen over een vrijere wereldhandel succesvol worden afgerond. De bank doet een beroep op rijke westerse landen hun hulp vooral te concentreren op de armste ontwikkelingslanden en niet langer te eisen dat het geld in het donorland wordt besteed.

Wereldbankeconoom Rao verwacht dat het aantal armen bij een gunstig scenario in het jaar 2000 is afgenomen met 82 miljoen tot 1,05 miljard mensen. In Afrika ten zuiden van de Sahara zal het aantal armen in elk geval toenemen van 216 tot 329 miljoen. Latijns-Amerika zet het herstel voort met een groei van 4 procent per jaar. Oost-Azië (incl. China) groeit komend decennium met ruim zeven procent per jaar het snelst, overigens een fractie lager dan voorheen. Afrika (sub-Sahara) ziet de groei door hogere grondstofprijzen toenemen van 2 tot 3,7 procent, maar dat is nauwelijks genoeg om de bevolkingsgroei bij te houden. (Reuter, AP, DPA)