Wachten op gouden medaille

De zilveren medaille van Barcelona was een lichte teleurstelling. De nationale rolstoelbasketbalploeg verloor in de paralympische finale met drie punten verschil van het team van de Verenigde Staten.

Een dag later werd Amerika's aanvoerder en uitblinker Dave Kiley betrapt op doping. Een week later werd het nieuws officieel bekend gemaakt en gloorde er toch nog goud aan de Nederlandse horizon. De Amerikanen gingen in hoger beroep, maar kregen eind vorige week te horen dat het is afgewezen. Zeven maanden na de Paralympics is er gerechtigheid. Duitsland krijgt alsnog zilver, het brons gaat naar Frankrijk.

Gert-Jan van der Linden is aanvoerder van de rolstoelbasketballers. En vriend van de gedupeerde Kiley. Van der Linden, die in het dagelijkse leven handelt in invalidesport-artikelen, moest het nieuws van de televisie vernemen. De basketbalbond heeft officieel nog niets van zich laten horen.

Om welk geval van doping gaat het bij Kiley?

Hij had aan de vooravond van de finale last van zijn schouder. Heeft om een slaaptablet met pijnstillende werking gevraagd. Het tekent de onprofessionele begeleiding bij de invalidesport, wanneer blijkt dat het medicijn op de verboden lijst staat. Ik weet niet om welk middel het precies ging.

Is de invalidesport al zo professioneel dat doping aan de orde van de dag is?

Bij ons wordt het steeds professioneler. Trainingen worden scherper. Maar de medische begeleiding blijft helaas ver achter bij die ontwikkeling. In Nederland is naar mijn weten nog nooit iemand betrapt. Ik heb ooit een lijst gekregen met verboden middelen, maar al die namen zeggen me weinig. Je bent toch afhankelijk van de artsen.

Hoeveel waarde heeft deze gouden medaille?

Ik had liever in Barcelona goud gewonnen natuurlijk. Het is altijd jammer dat je op deze manier wint. En spijtig voor Dave Kiley, want hij was zich van geen kwaad bewust. Aan de andere kant is er nu wel gerechtigheid.

Wanneer krijgen jullie de gouden plak alsnog omgehangen?

Ik weet het niet. De bond heeft nog niets van zich laten horen. Voorlopig schijnen de Amerikanen geen afstand te willen doen van de medailles.