Uitstel vredesoverleg na Palestijnse druk

TEL AVIV, 19 APRIL. Premier Yitzhak Rabin heeft het afgelopen weekeinde de Israelische delegatie naar het vredesoverleg gelast voorlopig thuis te blijven.

Hij deed dit nadat de Palestijnen hadden besloten niet op 20 april in Washington te zullen verschijnen in afwachting van verdere Israelische ophelderingen. Aangezien de andere Arabische vredespartners van Israel zich in Damascus aan het Palestijnse standpunt conformeerden, is er impasse ontstaan.

Volgens het blad Yediot Ahronot van vandaag heeft Rabin zelfs de hoop opgegeven dat er met Syrië een afzonderlijke vrede kan worden gesloten. Ondanks de huidige moeilijkheden met de Palestijnen zou hij zich nu concentreren op het bereiken van een akkoord met de Palestijnen over bestuursautonomie.

De stemming in Israel is intussen weer geladen, nadat een Israelische advocaat, Ian Feinberg, een adviseur van een EG-hulporganisatie, gisteren in Gaza door leden van de Rode Adelaars, de strijdgroep van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), was vermoord. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een wraakoefening voor de verwonding van PLFP-leider Samir Suwaden, wiens auto twee dagen geleden in Zuid-Libanon door helikopters werd aangevallen. Volgens berichten uit Libanon kwamen diens vrouw en twee kinderen bij deze aanval om het leven. Israel heeft nagelaten de verantwoordelijkheid voor deze actie op zich te nemen, hoewel wordt aangenomen dat een speciale Israelische commando-eenheid de aanslag heeft uitgevoerd.

De VS oefenen thans zware druk uit op de Palestijnen om het vredesoverleg op 27 april te hervatten. In ruil voor terugkeer naar de conferentietafel eisen de Palestijnen dat Israel resolutie 242 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ook van toepassing acht op Oost-Jeruzalem (dat wil zeggen dat de kwestie-Jeruzalem op de agenda komt), en dat Israel nooit meer tot uitwijzing van Palestijnen overgaat en reeds uitgewezen Palestijnen terugneemt, onder wie ook Palestijnen die voor het uitbreken van de intifadah in 1987 over de grens werden gezet. Ook verlangen de Palestijnen van Israel een antwoord op de vraag hoe Jeruzalem de toekomst van de bezette gebieden ziet na vijf jaar bestuursautonomie.

Waarschuwingen van de zijde van de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas aan de leden van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie om niet met Israel te onderhandelen voordat alle eind vorig jaar door Israel uitgewezen Hamas-leden zijn terugnomen, benvloeden eveneens het gedrag van de Palestijnse delegatie. Volgens radio Israel heeft Israel de bewaking verscherpt van het huis van de Palestijnse delegatie-leider Faisal Husseini in Oost-Jeruzalem, nadat hij en zijn familie dreigbrieven hadden gekregen.

Palestijnse kringen in Oost-Jeruzalem bevestigen dat Husseini dreigbrieven heeft gekregen en dat ook andere Palestijnse delegatieleden worden bedreigd.