Sampras zet Courier op een 7-2 achterstand

HONGKONG, 19 APRIL. In Honkong bevestigde Sampras zijn nummer-één status met een uiterst fel bevochten toernooi-zege op zijn voorganger Jim Courier: 6-3, 6-7 (1-7) en 7-6 (7-2). Het was een keihard duel, dat bijna drie uur duurde en in 35 games slechts één doorbraak kende. Die ging naar Sampras, die in de twaalfde game van de tweede set ook een matchpoint had. Courier deed dat teniet en capituleerde pas veertien games later. In de onderlinge reeks tegen Courier heeft Sampras nu een voorsprong van zeven tegen twee. Hongkong was alweer zijn vierde toernooi-zege van het jaar. Eerder won hij in Sydney, Key Biscayne en Tokio.

In Nice lanceerde de 22-jarige Marc Göllner zich vanuit het niets naar een toernooiwinst. Komend uit de kwalificaties versloeg de 1.95 meter lange Duitser twee wereldtoppers. In de halve finale won hij van Stefan Edberg (6-2 en 7-5), in de finale van Ivan Lendl: 1-6, 6-4 en 6-2. Voor de 22-jarige Gölnner was het de eerste maal dat hij in een finale aantrad; voor de elf jaar oudere Lendl de 143ste keer.

Göllner doolde drie jaar aan de hand van de vroegere Duitse Daviscupspeler Andreas Maurer door de catacomben van het wereldtennis. Een gestage klimmer, maar één die gedoemd leek rond de honderdste plaats te blijven steken. Tot Boris Becker op geruchtmakende wijze uit het Duitse Daviscup-team stapte en Göllner mocht invallen. Davis-Cupcaptain Pilic zette hem tegen Rusland nog niet in, maar liet hem wel ten volle profiteren van de stevige trainingsstage, die eraan voorafging.

In het Amerikaanse Charlotte werd Jacco Eltinghwerd in de kwartfinales uitgeschakeld door de Zwitser Mezzadri, die de finale verloor van Horacio de la Pena.

In het Thaise Pattaya reikte Stephanie Rottier, de beste Nederlandse op de wereldranglijst, tot de halve finales. De Amerikaanse Marianne Werdel, die haar versloeg met 6-2 en 6-1, had in de eindstrijd zelf weinig in te brengen tegen de Indonesische Yayuk Basuki: 3-6 en 1-6.