Politie arresteert 30 verdachten drughandel

DEN HAAG, 19 APRIL. De politie in Den Haag heeft dertig personen aangehouden in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam verdacht van handel in cocane. De politie denkt hiermee een Colombiaanse criminele organisatie te hebben ontmanteld. Volgens de Haagse politie zijn vrijwel alle leden van de organisatie aangehouden.

Sinds donderdag zijn op vijftien lokaties in de drie steden huiszoekingen verricht. Negentien mannen en elf vrouwen werden daarbij aangehouden. Drie van hen zijn Nederlander. Een dag eerder nam de Haagse politie in het Amsterdamse Havengebied een container in beslag waarin 120 kilo cocaine zat. Ook werd een bedrag van 160.000 gulden in Amerikaanse dollars, verscheidene voertuigen en de administratie van de bende in beslag genomen. Volgens de politie gaat het om een “zeer hierarchisch opgebouwde” organisatie.

De Haagse politie kwam de Colombianen in september vorig jaar op het spoor. De groep werd ervan verdacht een belangrijke rol te spelen bij de bevoorrading van de Haagse cocanemarkt. De leiding van de organisatie was volgens de politie in handen van drie Colombianen die door een landgenoot naar Nederland waren gezonden. Het drietal rekruteerde een aantal Colombiaanse tussenpersonen die verantwoordelijk waren voor de aankoop en huur van huizen en auto's en het zoeken naar personen die de eigenlijke distributie van cocane voor hun rekening namen. Vandaag worden 27 verdachten voorgeleid. Drie verdachten zijn heengezonden nadat proces-verbaal was opgemaakt.

De Rotterdamse douane heeft afgelopen donderdag een partij van 350 kilo cocane onderschept met een geschatte straatwaarde van 35 miljoen gulden. De partij zat verstopt in de dubbele bodem van een machine voor produktie van plastic bekertjes, afkomstig uit Colombia bestemd voor Marokko. De douane heeft geen aanwijzingen dat de bemanning van het schip van de smokkel op de hoogte was of dat er Nederlandse personen of bedrijven bij betrokken waren. De partij zou worden doorgevoerd naar het buitenland. De vondst is de grootste van dit jaar, maar het Nederlandse en het Europese record ligt nog steeds op 2.658 kilo. Deze partij werd in maart 1990 in IJmuiden gevonden in een partij vruchtensap.