Paniek past niet bij AC Milan, maar er zijn zorgen

ROME, 19 APRIL. Paniek past niet in de stijl van AC Milan. Maar na de verdiende 3-1 nederlaag in eigen stadion tegen Juventus begint de club zich grote zorgen te maken. Al zes wedstrijden wint de ploeg van trainer Fabio Capello niet meer en de voorsprong op achtervolger en aartsrivaal Inter slinkt zinderogen. “Als ze me aan het begin van het seizoen hadden gezegd dat we zes wedstrijden voor het einde een voorsprong van vijf punten hadden gehad, was ik in de lucht gesprongen van vreugde”, zei voorzitter Silvio Berlusconi gisteren.

Nu zint hij op middelen om de teneergeslagen stemming bij Milan te doen omslaan en de ploeg weer zelfvertrouwen te geven. En hardop vraagt hij zich af wanneer aanvalsleider Marco van Basten hersteld zal zijn van zijn hardnekkige enkelblessure, die dateert van vóór Kerstmis. “Zijn afwezigheid speelt een heel belangrijke rol in de moeilijke periode die we doormaken,” zei Berlusconi. “Laten we hopen dat hij snel weer terugkomt, een kampioen zoals hij kan je niet goed missen.”

Jean-Pierre Papin, die de afgelopen weken de rol van Van Basten heeft overgenomen, was er zaterdag tegen Juventus wegens een blessure ook niet bij. Marco Simone speelde met nummer negen en zette Milan al na zes minuten op voorsprong, maar hij kwam er daarna nauwelijks meer aan te pas. De Milan-machine draaide niet. Frank Rijkaard, de "diesel' van het middenveld, kwam niet op toeren. “Ik had geen kracht in de benen”, zei de Nederlander na afloop.

Ruud Gullit werkte hard, maar zonder veel resultaat en miste in de tweede helft een opgelegde kans. Savicevic kreeg een nieuwe kans. Hij liet echter opnieuw zien dat hij te veel een individualist is om goed mee te draaien in het collectief van Milan. En de verdediging van de titelverdediger begint te lekken. Symbolisch daarvoor was de manier waarop laatste man Baresi na een kwartier uitgleed en Möller de ruimte liet om Juventus op gelijke hoogte te brengen. Na die gelijkmaker was Juventus de baas. Möller scoorde nogmaals, na een voorzet die hij ineens op de schoen nam. En Roberto Baggio genoot zichtbaar van zijn vrije rol achter de spitsen Vialli en Möller en zette de kroon op een uitstekende wedstrijd met het derde doelpunt.

De rollen zijn nu omgedraaid vergeleken met een paar maanden geleden. Nu is AC Milan de club in de problemen, terwijl bij Juventus alles lukt. De problemen van Milan zijn op 10 maart begonnen met de 2-0 nederlaag tegen AS Roma voor de Italiaanse beker. Daarna volgde een gelijkspel tegen Lazio en een week later de eerste nederlaag in 58 competitiewedstrijden, in eigen huis tegen Parma. Sindsdien heeft Milan alleen maar gelijkgespeeld, tegen Torino, Napoli en Inter. Daarmee is de voorsprong van elf punten op Inter geslonken tot vijf. En heel Milan weet nog goed hoe de ploeg in 1988 vier punten achter Napoli stond, met nog vijf wedstrijden te gaan, en toch kampioen werd. Aanvoerder Baresi: “We waren ervan overtuigd dat we het kampioenschap al in onze zak hadden, maar kennelijk hebben we ons dat verbeeld. Het probleem zit in het hoofd. Wij kunnen het kampioenschap alleen zelf verliezen.” Trainer Capello beaamde dat. “Het is een mentaal probleem.” Hij kondigde aan dat er vandaag in het trainingskamp Milanello lang zou worden gepraat.

AC Milan speelt in de resterende zes wedstrijden nog tegen Udinese (uit), Ancona (uit), AS Roma (thuis), Cagliari (uit), Brescia (thuis) en Genoa (uit). Het programma van Inter is: Ancona (thuis), Lazio Roma (thuis), Genoa (uit), Foggia (thuis), Parma (uit) en Torino (thuis).