Op Feministische Maatlat scoort Andriessen laag

"Parttimers? Gèk wordt ik ervan.' Met deze uitspraak in het feministische maandblad Opzij heeft CDA-minister Koos Andriessen van economische zaken veel commotie veroorzaakt op zijn departement.

“Ik heb begrepen dat het voor vrouwen in veel gevallen zeer aantrekkelijk is, wanneer er kinderen zijn, om in deeltijd te werken. Dat kan op dit departement niet”, zei Andriessen resoluut. Dan volgt de nuancering “wanneer je hogerop wilt komen tenminste. Ik kan me geen deeltijd secretaris-generaal of directeur-generaal voorstellen. Een deeltijd-secretaresse vind ik al niks”.

De Algemene Dientscommissie - de ondernemingsraad voor ambtenaren - reageerde furieus. "Slag in het gezicht van parttimers' kopte eind maart het EZ-journaal, het huisorgaan van het departement. EZ heeft geen goede reputatie op het terrein van emancipatie en dat wordt de uitlatingen van Andriessen weer eens bevestigd, aldus het commentaar van de Dienstcommissie.

Plaatsvervangend secretaris-generaal Arie Verberk probeerde de verhitte gemoederen te sussen en heeft met de politiek leider van het departement gesproken over het vraaggesprek in Opzij. “Het gaat hier om een persoonlijke uitspraken en het is zeker niet zo dat deze mening in het personeelsbeleid van EZ klakkeloos wordt overgenomen. Integendeeel”, aldus Verberk in het EZ-journaal.

Op persoonlijke titel voegde de top-ambtenaar eraan toe: “Ik heb direct na mijn aantreden in mijn huidige functie al gezegd dat ik vond dat iedere job parttime kan worden vervuld, tot en met die van de secretaris-generaal toe.” Die uitspraak is hem niet in dank afgenomen, zei Verberk “maar ik sta er nog steeds voor honderd procent achter”.

Opzij heeft in een serie vraaggesprekken bijna alle ministers langs de Feministische Meetlat gelegd. Andriessen scoort -0,5; evenveel als oud-minister van buitenlandse zaken Hans van den Broek (CDA). Met het feministisch gehalte van minister Ernst Hirsch Ballin van justitie is het volgens Opzij nog slechter gesteld. Deze CDA-minister komt uit op -1,0. Boven de nul wordt de lijst voorlopig aangevoerd door de PvdA-ministers Hans Alders (milieu) en Jo Ritzen (onderwijs) met respectievelijk 5 en 6 punten.

En alle ogen zijn gericht op de minister-president Ruud Lubbers. Na minister Jan Pronk (ontwikkelingssamenwerking) en Pieter Kooijmans (buitenlandse zaken) wil de redactie van Opzij afsluiten met de premier. Maar Lubbers en zijn voorlichtersduo Van der Voet & Van der Ploeg houden de boot af. “Als alle anderen het al hebben gedaan, hoef ik het niet meer te doen”, luidt het officiële commentaar richting Opzij-hoofdredacteur Cisca Dresselhuys.

Opzij speelde even met de gedachte om Ria Lubbers op de Feministische Meetlat te leggen. “Meer als dreigement, want het past natuurlijk niet in de serie”, aldus Dresselhuys. “En de woordvoerders van Lubbers staan daar sceptisch tegenover, want de intervieuws met Ria vallen vaak verkeerd uit.” (CB)