Nieuwe renteverlaging Frankrijk

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Franse centrale bank, de Banque de France, heeft vanmorgen twee rentetarieven verlaagd. Het interventietarief, dat de basis vormt voor de overige geldmarkttarieven van de centrale bank, ging naar beneden van 9,10 procent tot 8,75 procent. Het is voor het eerst sinds 12 november vorig jaar dat dit tarief is gewijzigd.

Verder besloot de centrale bank de het geldmarkttarief op leningen die vijf tot tien dagen lopen te verlagen van 10 procent naar 9,25 procent. Deze rente, die in de praktijk geldt als plafond voor de geldmarktrente, werd afgelopen dinsdag ook al verlaagd. Toen ging het tarief van twaalf naar tien procent. De hoge geldmarktrente was destijds bedoeld om de koers van de franc te ondersteunen voor het geval speculanten de Franse munt tijdens de verkiezingen in maart onder vuur zouden nemen. Frankrijk heeft van de grote EG-landen de laagste inflatie, maar na Italië de hoogste rentetarieven.

De lage inflatie en de verzekering van de Franse premier Balladur om vast te houden aan een sterke franc hebben de druk op de Franse munt in de laatste weken weggenomen. Op de valutamarkt leed de Franse franc vanmorgen niet onder de renteverlaging. Tegen het middaguur stond de munt hoger op een koers van 33,26 gulden per honderd, tegen een slotkoers van 33,24 gulden bij het slot van vrijdag.