Negen arrestaties bij ontruiming kraakpand

GRONINGEN, 19 APRIL. De politie van Groningen heeft gistermorgen negen krakers aangehouden bij de ontruiming van een kraakpand in de Oosterstraat in Groningen. Het twee jaar geleden gekraakte pand werd ontruimd na vernielingen en ongeregeldheden.

Krakers wierpen huisraad op straat, sloegen etalageruiten in en veroorzaakten voor enkele duizenden guldens schade aan een geparkeerde auto. Enkele uren voor de ontruiming was de politie al bij het kraakpand geweest toen er tijdens een feest eveneens huisraad op straat was gegooid. Uit vrees voor verdere ongeregeldheden werd na overleg tussen de hoofdcommissaris van politie, de officier van justitie en de loco-burgemeester besloten het pand te ontruimen. Hiervoor werden 30 ME'ers ingezet.

De ontruiming verliep volgens de poltie rustig. De krakers pleegden geen verzet. Negen krakers, drie vrouwen en zes mannen, in leeftijd variërend van 20 tot 40 jaar, werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Twee van hen zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, omdat ze waarschijnlijk niet deelnamen aan de vernielingen. De overige zeven zitten vast op het politiebureau van Groningen. Vijf van hen kregen vandaag een dagvaarding en zullen volgens de politie al op korte termijn voor de rechter moeten verschijnen. Twee krakers, een Duitse vrouw en een Engelsman, worden overgedragen aan de vreemdelingendienst.