Museumweekend: bijna miljoen

LEIDEN, 19 APRIL. Ongeveer 900.000 mensen hebben zaterdag en zondag de vierhonderd musea bezocht die deelnamen aan het dertiende Nationaal Museumweekend. Dit heeft Stichting Museumjaarkaart gistermiddag meegedeeld. Vorig jaar werd het totaal aantal bezoekers op ongeveer achthonderdduizend geschat.

Vooral in de musea die kort voor het Museumweekend op de televisie te zien zijn geweest, was het druk. Het Provinciaal Museum van Drenthe in Assen trok bijvoorbeeld ruim vier maal zoveel bezoekers als in een normaal weekeinde. Bij het museum Flehite in Amersfoort meldden zich tweemaal zoveel bezoekers als in andere weekeinden. Boymans-van Beuningen in Rotterdam kreeg drie maal zoveel bezoekers, waardoor lange rijen ontstonden.

Dat het aantal bezoekers zo'n stuk boven dat van vorig jaar lag komt volgens de Stichting Museum Jaarkaart niet alleen door de regen op zondag, maar ook doordat het weekend dit jaar een thema had: verzamelen. Bovendien was er een actie waardoor de Museumjaarkaart met korting te koop was. Die actie duurt nog tot het eind van de maand.