Meijer en de hype

Soms schijnt jagen op een primeur zin te hebben. Meestal gaat het niet verder dan zucht naar competitie of verlangen naar meer abonnees en hogere kijkcijfers. Hoe aandoenlijk de methoden kunnen zijn om "het nieuws' als eerste te brengen, toonden veel media aan rondom de transfer van de enthousiaste, scorende, maar tweederangs spits van MVV, Erik Meijer. Journalisten die in hun snelle auto tot diep in de nacht de voetballer, diens zaakwaarnemer, clubmanager en mogelijk aanstaande clubmanager in hun helaas snellere auto achtervolgden. En wat er ook besloten was, het nieuws moest op de voet worden gevolgd en gepubliceerd.

PSV wil Meijer. Stuttgart wil Meijer. Bayern wil Meijer, Zaragoza wil Meijer. PSV ziet af van Meijer. Meijer zo goed als akkoord met Stuttgart. PSV wil toch Meijer. Stuttgart boos op Meijer, op zijn vriendin, op MVV, op de zaakwaarnemer, op de Nederlanders. De hype rond Meijer. Wie?

Wat telt is dat Meijer terecht is gekomen waar hij wilde. Toen PSV afhaakte zouden ineens tal van buitenlandse clubs genteresseerd zijn. De media bestreden elkaar met het noemen van de meest prominente clubs. De naam Meijer tolde door Europa. Stuttgart reageerde geschrokken op de ogenschijnlijk grote concurrentie en wilde het transferbedrag verhogen. Bijna had Meijer naar Duitsland gemoeten en was MVV een paar miljoen rijker geweest.

Een variant op het spel van de prijsopdrijving. Noem als club veel genteresseerde kopers, hoge bedragen en maak gebruik van de hijgende media. Atletico Madrid werd eens genoemd als nieuwe werkgever van RKC-spits Van der Wiel. “Wie?”, vroeg Leo Beenhakker, destijds trainer van Real Madrid, geconfronteerd met deze scoop in de sportpers. “RKC wil zeker een miljoentje meer voor hem vangen. En daar trappen jullie in?”

Het ligt voor de hand de methoden toe te schrijven aan Hollandse koopmansgeest. Zoals de manager van Stuttgart. Maar hij zou niet verontwaardigd moeten dreigen met juridische stappen omdat Meijer "mondelinge afspraken' schendt. Het hoort bij commerciële sport. In heel wat sportlanden zijn het praktijken van alledag. De pers wordt gebruikt om transacties te beklinken en vetes te beslechten. Geld nodig? Problemen? Stap naar de hijgende media en geef ze het grote nieuws dat de vriendin van Erik Meijer de beslissende stem had.