McColgan stelt teleur in de marathon van Londen

LONDEN, 19 APRIL. De Schotse Liz McColgan wilde tijdens de marathon van Londen haar ongeslagen record behouden.

Zeker in haar eerste rechtstreekse gevecht met Keniaanse Lisa Ondieki en de Duitse Katrin Dorre. Het werd een bittere teleurstelling. Ze eindigde achter haar rivalen op de derde plaats. Dorre prolongeerde in 2.27.09 haar overwinning van 1992. Bij de mannen won de 34-jarige debutant Eamonn Martin in 2.10.50, de tweede tijd van dit jaar. Alleen de Zuidkoreaan Wang-gi Kim was sneller. Die liep op 21 maart in Chuncon 2.09.25. Martin en Dorre verdienden in Londen veel geld. Zij ontvingen een cheque van 55.000 pond sterling, 155.000 gulden.

De wedstrijd voor de vrouwen was afgesteld op Liz McColgan. De Schotse was na twee overwinningen in twee marathons gestrikt voor de drie opeenvolgende Londense marathons voor een bedrag van 500.000 pond, ongeveer 1,4 miljoen gulden. Bovendien werden haar zeer verlokkelijke premies in het vooruitzicht gesteld.

Tijdens de marathon in de Engelse hoofdstad zijn een deelnemer en een toeschouwer aan een hartverlamming bezweken. Voor een 47-jarige man, een van de ruim 25.000 lopers in het massale evenement, kwam medische hulp te laat toen hij in de straten van Londen ineen was gestort. Hetzelfde lot trof een bejaarde man, die langs het traject stond.

De Portugees Carlos Patricio heeft in Wenen met 2.11.00 de op twee na beste tijd gemaakt in de vier internationale marathons, die afgelopen weekeinde werden gehouden. Patricio had een voorsprong van circa 700 meter op de Tsjech Karel David, die finishte in een tijd van 2.13.16. De Portugees ontving een cheque van 12.000 dollar. Bij de vrouwen zegevierde de Noorse Bente Moe in de matige tijd van 2.38.21. Zij kreeg 6.000 dollar.

In Hannover eiste de Duitser Kurt Stenzel de nationale marathontitel en de daarbij behorende auto op. Hij finishte na 2.13.25, ruim een minuut voor zijn landgenoot Konrad Dobler (2.14.44). Bij de vrouwen was het kampioenschap voor winnares Birgit Jerschabek in 2.30.34, ruim binnen de norm voor de wereldtitelstrijd in Stuttgart (2.35.00). (ANP/Reuter/SID)