Incident bij herdenking opstand getto Warschau

WARSCHAU, 19 APRIL. In Warschau zijn gisteren de tweedaagse herdenkingsplechtigheden begonnen van de opstand in het getto van Warschau, die gisteren vijftig jaar geleden begon en die eindigde met de dood van vrijwel alle joden in het getto, hetzij bij de opstand zelf, hetzij na deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi's.

Duizenden mensen zijn voor de herdenkingen naar Warschau gekomen, vooral uit Israel, West-Europa en Noord- en Zuid-Amerika. De Israelische premier Yitzhak Rabin, de Amerikaanse vice-president Al Gore en de voorzitter van de Duitse Bondsdag, Rita Süssmuth, zijn ook aanwezig. De plechtigheden staan in het teken van “een waarschuwing tegen het gevaar van de georganiseerde haat”, zo zei gisteren de leider van de gezamenlijke joodse organsaties in Polen, Szymon Szurmiej, tijdens een bijeenkomst van Poolse en joodse vertegenwoordigers in het Warschause Cultuurpaleis. Gisteren werd ook een bijeenkomst gehouden in de enige synagoge van Warschau. Deze bijeenkomst werd bijgewoond door een groot aantal katholieke bisschoppen, een feit dat door een woordvoerder van de kleine joodse gemeenschap in Polen werd gezien als “misschien wel de grootste overwinning van de Warschause joden”.

De herdenkingsplechtigheden van gisteren werden ontsierd door het optreden van een groep Poolse antisemieten, skinheads die een korte bijeenkomst op touw zetten op het plein van een van de kerken van Warschau. Rond honderd betogers riepen antisemitische leuzen, waarbij ook president Walesa het moest ontgelden. De politie maakte een eind aan de bijeenkomst en arresteerde een aantal skinheads. Ze werden later gisteren overigens vrijgelaten. (Reuter, AFP)