Geestelijke vader van "The Saint' Leslie Charteris (85) overleden

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Britse schrijver Leslie Charteris, geestelijke vader van de beroemde misdaadbestrijder Simon Templar ("The Saint'), is donderdag op 85-jarige leeftijd in Windsor overleden.

Charteris, die als Leslie Charles Bowier Yin in Singapore werd geboren, verzon de figuur van The Saint op zijn 21ste en publiceerde 54 boeken waarin de flegmatieke Britse upper-class avonturier een hoofdrol speelde. Hij maakte daarbij gebruik van zijn eigen ervaringen in Europa en het Verre Oosten als onder meer goudzoeker, politieagent, rubberplanter, parelvisser en professioneel bridgespeler.

De figuur van The Saint werd populair in de jaren dertig, toen de boeken van Charteris over de hele wereld gebruikt werden voor misdaadfilms en radio-feuilletons. Eind jaren vijftig werd The Saint vereeuwigd in een televisie-serie waarin de latere James Bond-vertolker Roger Moore de titelrol speelde. De serie, die tegenwoordig zelfs geparodieerd wordt in het kindertelevisieprogramma Samson, wordt nog steeds van tijd tot tijd herhaald.

De Saint-boeken van Leslie Charteris zijn vertaald in vijftien talen; in Nederland werd de serie in de jaren vijftig uitgegeven door Bruna, met omslagillustraties van onder anderen Dick Bruna ("de kaftjes met het aureooltje'). Vanaf de jaren vijftig liet Charteris de nieuwe Saint-avonturen schrijven door spookschrijvers en bemoeide hij zich alleen nog met de grote lijnen.