Doedajev trekt de macht naar zich toe

MOSKOU, 19 APRIL. President Dzjochar Doedajev van de onafhankelijke maar door nagenoeg niemand erkende Tsjetsjeense republiek heeft de macht naar zich toegetrokken. Zaterdag ontbond hij het parlement, ontsloeg hij de regering en stelde hij een avondklok in. Het Tsjetsjeense parlement is daarop een afzettingsprocedure tegen Doedajev begonnen.

De crisis tussen president en parlement in Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië, is een kopie van het conflict in Moskou en elders in Rusland.

Doedajev ontbond het parlement, omdat hij Tsjetsjenië voortaan via presidentieel bestuur wil regeren. Hij beroept zich op een "peiling' die hij onder de bevolking heeft gehouden. Daaruit zou zijn gebleken dat 97 procent van de bevolking hem steunt in zijn streven naar een presidentiële republiek. Doedajev kan slechts refereren aan deze "enquête', omdat het parlement in februari een referendum over een nieuwe grondwet heeft geblokkeerd.

Het parlement heeft de decreten van Doedajev echter onmiddellijk ongedaan gemaakt en het constitutionele hof van Tsjetsjenië, een republiek met zeshonderdduizend inwoners, gevraagd een uitspraak te doen over een eventuele impeachment tegen Doedajev. Volgens parlementsvoorzitter Hoessein Achmadov, die in de ogen van Doedajev een stroman is van de leider van het Russische parlement, Roeslan Chasboelatov (eveneens een Tsjetsjeen), heeft de generaal zich schuldig gemaakt aan een onvervalste staatsgreep. “Doedajev heeft feitelijk een burgeroorlog ontketend”, aldus oppositieleider Jabrail Gakajev. Vandaag zou de volksvertegenwoordiging in Grozny bijeenkomen om de procedure af te ronden.

Alleen met het ontslag van het kabinet kan het parlement instemmen. Het heeft zelf eerder dit jaar het vertrouwen in de regering opgezegd wegens de voortdurende economische crisis.

Behalve een beetje olie en een uitgebreid netwerk van illegale handelaren in de gehele ex-Sovjet-Unie - de zogenaamde "Tsjetsjeense mafia' is overal berucht - heeft de kleine Kaukasische republiek amper middelen van bestaan.

In Grozny wordt sinds zaterdag door voor- en tegenstanders van Doedajev gedemonstreerd. De betogingen zijn tot nu toe zonder incidenten verlopen. De demonstraties kunnen Doedajev niettemin provoceren tot gewapend ingrijpen. Tot nu toe heeft de generaal steeds kunnen steunen op de in Tsjetsjenië gelegerde troepen, die hij een jaar geleden met zijn eenzijdige "onafhankelijkheidsverklaring' uit het Russische leger heeft weten los te weken.