Beurs rukt op naar nieuw koersrecord

AMSTERDAM, 19 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs rukten vanmorgen verder op naar nieuwe recordhoogtes. De verwachte neerwaartse correctie na de forse koerswinsten vorige week bleef uit.

AMSTERDAM De EOE-koersindex, die vrijdag sloot op 323,94 punten, was omstreeks het middaguur twee punten hoger. Het hoogterecord aller tijden van 329,94 punten (augustus 1989) is nu binnen handbereik, zo meenden sommige handelaren. Ze putten hoop uit het bijna-record dat vrijdag werd gevestigd op Wall Street. Anderen wezen erop dat de omzetten vanmorgen niet groot waren, wat erop duidt dat een neerwaartse correctie nabij is.

De Franse renteverlaging en hoop op een Duitse kredietversoepeling aanstaande donderdag, zorgde voor vraag naar conjunctuurgevoelige fondsen als Hunter Douglas, DSM Akzo en Hoogovens. De staalfabrikant steeg naar de hoogste koers in de afgelopen 12 maanden. Ook ING steeg naar de hoogste koers in een jaar, volgens een handelaar doordat beleggers uit Amev stapten ten gunste van de bank-verzekeraar.

Heineken lag omstreeks het middaguur drie gulden hoger in de markt op 193,90 gulden. Hunter Douglas werd 4,50 hoger gewaardeerd op 52,30 gulden en Hoogovens was twee gulden hoger op 31,70 gulden, de hoogste koers in 12 maanden, bij hogere omzetten dan normaal. Ook de voedingsfondsen Bols Wessanen en Gist-Brocades stegen mee.

Unilever deed niet aan de hausse mee. Het levensmiddelenaandeel noteerde een dubbeltje lager. Koninklijke Olie sprokkelde er enige dubbeltjes bij. Beide multinationals hadden wat tegenwind als gevolg van een ingezakte dollar. KLM en Philips noteerden beiden enige dubbeltjes hoger.

Van de uitgevers werd Elsevier 0,60 gulden duurder op 137,30, maar moest VNU een halve gulden inleveren op 116,30 gulden. In de havensector mocht Pakhoed twee kwartjes naar boven op 40,50. Elders werd voor Océ van der Grinten 0,90 meer neergeteld op 45,50 gulden.

Op de lokale markt was Ubbink koploper met 9 gulden winst op 72 gulden. Hoek Loos was 2 gulden hoger op 62,50 gulden. Macintosh wist van geen ophouden met weer 1,20 gulden vooruitgang op 49,20. Van der Giessen, dat vorige week al forse winst boekte, ging in een dunne markt nog 1 gulden omhoog naar 199 gulden.

Daarentegen leek de hausse voor Begemann even voorbij. Het fonds moest 2,50 verder terug naar 50 gulden. Handelshuis Reesink verloor 3,10 op 79,80 gulden en Porceleyne Fles liet 6 gulden liggen op 124 gulden.

Op de obligatiemarkt stegen de koersen. De verlaging van de Franse geldmarkttarieven versterkt de hoop op een Duitse renteverlaging als de Bundesbank aanstaande donderdag vergadert. De omzetten waren evenwel niet groot, bij gebrek aan binnenlandse factoren.

TOKIO Op de beurs van Tokio kwam de Nikkei-index voor het eerst sinds vorige week dinsdag onder de psychologische grens van 20.000 punten. Door de sterke stijging van de yen tegenover de dollar afgelopen vrijdag in New York opende de beurs op 19.890 punten. Doordat pensioenfondsen 's middags op koopjesjacht gingen, kwam de index weer net boven de 20.000 punten. De slotkoers van 20.112 punten lag wel 185 punten lager dan het slot van vrijdag.