Betere akoestiek Stopera kost 7 ton

AMSTERDAM, 19 APRIL. Het Amsterdamse Muziektheater heeft vergevorderde plannen om de teleurstellende akoestiek in het theater flink te verbeteren. Een verbouwing van de lijst rond het toneel en het aanbrengen van een aantal akoestische voorzieningen in de zaal zullen naar schatting zes tot zeven ton gaan kosten. De akoestiek in het Muziektheater is op het ogenblik onder bepaalde omstandigheden zo slecht dat het Nederlands Ballet Orkest sinds een halfjaar bijna steeds met elektronische versterking speelt. Daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven en de versterking is vrijwel onop gemerkt gebleven.

De plannen voor verbetering van de akoestiek zijn opgesteld in samenwerking met het Zweedse bureau Akustikon en worden nu uitgewerkt door de architect Cees Dam, die samen met Wilhelm Holzbauer het gecombineerde stadhuis en Muziektheater ontwierp. Ze moeten binnen enkele weken door de directie van het Muziektheater worden goedgekeurd. Daarna zal een definitieve begroting worden opgesteld en zal het plan worden aangeboden aan de gemeente Amsterdam, de eigenaar van het theater. Pieter Hofman, adjunct-directeur van het Muziektheater, verwacht dat als alles meezit en de gemeente het geld ervoor ter beschikking stelt, op zijn vroegst in de zomer van 1994 aan de uitvoering kan worden begonnen.

Vóór de opening van het Muziektheater in september 1986 werd de akoestiek bevredigend bevonden. In de loop van het eerste seizoen nam de kritiek echter flink toe. Beneden in de zaal was het volume veel te klein en in de orkestbak konden de musici elkaar onvoldoende horen, wat het samenspelen bemoeilijkte.

    • Kasper Jansen