Yen op record na uitspraak Clinton over handelstekort

TOKIO, 17 APRIL. De Japanse yen heeft een nieuw naoorlogs hoogterecord bereikt, nadat de Amerikaanse president Bill Clinton gisteren zei dat het Japanse handelsoverschot met Amerika in de eerste plaats moet worden verlaagd door opwaardering van de yen.

Dit jaar is de yen op de geldmarkten in de wereld al zo'n tien procent ten opzichte van de dollar gestegen. In New York sloot de dollar gisteren op 112,30 yen na een slotkoers van 113,10 yen op donderdag. In Londen was de slotkoers gisteren 112,60 yen en in Tokio 112,95, nadat de hele week al geruchten de ronde deden dat Amerika zou aansturen op een verdere verhoging van de yen. Geldhandelaren in Tokio spraken gisteren de verwachting uit dat de yen volgende week zal stijgen tot een nieuw record van 110 yen voor een dollar.

Het Amerikaanse ministerie van handel publiceerde gisteren nieuwe cijfers over het Japanse handelsoverschot met Amerika. Het overschot nam in februari verder toe met 5,8 procent tot 4,13 miljard dollar. Japanse monetaire autoriteiten tonen zich bezorgd over de snelle stijging van de yen, die de Japanse export in volume hard treft, zeker nu de economie in een diep dal zit.