Unigro tovert betaalpas om in klantenpas

ROTTERDAM, 17 APRIL. Het levensmiddelenbedrijf Unigro gaat de betaalpassen van bank en giro gebruiken als klantenpas. Als kopers daarvoor schriftelijk toestemming geven, worden hun aankopen onder naam geregistreerd in de computer van de winkel.

Volgens Unigro krijgen de cliënten in ruil voor het afstaan van de gegevens over hun aankopen informatie over speciale aanbiedingen en kunnen zij kortingbonnen tegemoet zien. Ook zal de winkel voortaan gerichte reclame over aanbiedingen aan de klanten kunnen sturen. Unigro heeft voor het nieuwe systeem overeenstemming bereikt met de banken. Het is voor het eerst dat pasgegevens ter beschikking worden gesteld aan een bedrijf.

Unigro wil met de de pas grip krijgen op de “ongrijpbare consument”. Als bijvoorbeeld de computergegevens aangeven dat iemand al sinds tijden dezelfde jam koopt, kan hij op een gegeven moment een briefje in de bus vinden als er een speciale aanbieding van die jam is. “We doen zo een stapje terug in de tijd. Het geeft ons een beter inzicht in wat de klant beweegt,” aldus een voorlichter van Unigro.

Unigro werkt in Nederland met de formules Spar, Cirkel en Super. De nieuwe mogelijkheid zal vanaf 1 juni in drie Super-winkels worden toegepast. Het is de bedoeling dat in de toekomst alle Super-winkels met het systeem zullen worden uitgerust.

Momenteel draait in twee Super-winkels al een proef met een gewone klantenkaart, waarmee niet betaald kan worden. Volgens Unigro zijn de reacties van de klanten enthousiast en wordt in beide winkels druk gebruik gemaakt van de kaart. “Het was spannend hoe de klanten zouden reageren. Het afstaan van persoonlijke gegevens ligt in Nederland erg gevoelig.” Op het formulier waarin de klant zich akkoord verklaart met het gebruik van zijn pasgegevens, moet hij opgeven of zij of hij kinderen heeft (hoeveel), welke leeftijd, huisdieren, het bezit van een magnetron, enzovoort. Vragen over inkomen worden echter niet gesteld. Volgens Beanet, de organisatie die voor de banken het elektronische betalingsverkeer verzorgt, kan op 12.000 plaatsen momenteel met een bank- of giropasje worden betaald. Dat aantal zal aan het einde van dit jaar meer dan verdubbeld zijn.