Uitgedrukt in Big MAcs is gulden te duur

ROTTERDAM, 17 APRIL. Purchasing power parities (ppp's) worden ze genoemd, de werkelijke onderlinge koopkrachtwaarden van valuta's. Ppp's zijn op verschillende manieren te berekenen.

De Britse krant The Economist doet dat nu voor het negende jaar volgens de 'Big Mac'-methode.

Is de prijs van McDonalds' bekendste hamburger in de VS in evenwicht met die in andere landen? Uit het overzicht van dit jaar blijkt dat een Nederlander omgerekend 35 procent meer betaald voor zijn Big Mac dan een Amerikaan. Een koers van 2,39 gulden voor een dollar zou de prijzen in evenwicht brengen, en dat is fors meer dan de 1,80 gulden die nu voor een dollar wordt betaald. Ook de Japanse yen is in dollars uitgedrukt nu 51 procent te duur.

Het Britse pond is in Big Macs gemeten overgewaardeerd tegenover zowel de D-mark als de gulden. Een prijs voor het pond sterling van 3,05 gulden komt volgens Burgernomics meer in de buurt van de werkelijke verhoudingen dan de huidige koers van 2,77 gulden.