UEFA bestudeert toernooiwijzigingen

BERN, 17 APRIL. De clubs in het Europese voetbaltoernooi voor bekerwinnaars en in het toernooi om de UEFA Cup krijgen het komende seizoen vanaf de kwartfinales automatisch het recht de thuiswedstrijd van woensdag naar dinsdag te verplaatsen. Dat heeft Gerd Aigner, de woordvoerder van de UEFA, gisteren bekend gemaakt.

Het hoofdbestuur moet volgende week het voorstel van de wedstrijdcommissie tijdens een vergadering in Bern nog goedkeuren, maar dat is een formaliteit. De uitbreiding van één naar twee wedstrijden inzake de finale van het Europese toernooi voor bekerwinnaars wordt bij die bijeenkomst waarschijnlijk ook bekrachtigd.

De verschuiving naar dinsdag of donderdag werd de afgelopen twee seizoenen al regelmatig toegepast om televisie-concurrentie met de wedstrijden in het Europese toernooi voor landskampioenen te vermijden. Alle groepsduels in de Champions League worden tegelijkertijd op woensdag afgewerkt.

“Het verplaatsen van een wedstrijd ging vaak gepaard met financiële eisen van de tegenstander”, legde Aigner uit. “Dat is een vorm van chantage, waaraan we nu een einde hebben gemaakt. Het vervroegen van een wedstrijd met 24 uur wordt in de reglementen opgenomen.”

Bij de vergadering in Bern wordt ook het plan van UEFA-voorzitter Lennart Johansson besproken om het toernooi voor landskampioenen samen te voegen met het toernooi om de UEFA-beker. De grote aanwas van nieuwe lidstaten heeft de Zweedse praeses gebracht tot zijn voorstel. Johansson noemde de voorgenomen fusie, die zware kritiek van de Europese topclubs heeft uitgelokt, een logische gevolg van de internationale ontwikkelingen.

“We moeten het jaar 2000 in gedachten houden”, gaf Aigner aan. “Ik voorspel rond die tijd een gecombineerde competitie met 128 deelnemende clubs. Op dit moment puilen de twee toernooien uit. We moeten wellicht begin augustus al met wedstrijden in de voorronde starten. Ik sluit zelfs een aparte loting voor de kwalificatiewedstrijden in de toekomst niet uit. Beide toernooien worden stilaan onbeheersbaar.” (Reuter)