Twee ontsnapte mannen uit Sittard opnieuw opgepakt

SITTARD, 17 APRIL. De regiopolitie Haaglanden heeft gistermiddag twee van de zes mannen aangehouden die op zaterdag 3 april ontsnapten uit de gevangenis De Geerhorst in Sittard.

Een van de twee had een doorgeladen pistool in zijn bezit. De aangehouden mannen zijn de 22-jarige R.S. die in voorarrest zat na een eerdere gijzeling bij een andere ontsnapping en de 35-jarige K.P. die tot twintig jaar cel was veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de moord op de Rijswijkse tuinder G. de Graaf. Het arrestatieteam van de regiopolitie hield de beide mannen aan op de Aalbrechtkade in Rotterdam. De aanhouding verliep zonder problemen. De auto van de beide mannen wordt verder onderzocht. De politie in Rotterdam bracht beide verdachten gisteren nog over naar de politie in Sittard voor verder verhoor.

Ze zullen daar onder meer aan de tand gevoeld worden over de gijzeling en ontsnapping uit De Geerhorst en hun mogelijke betrokkenheid bij een poging het postkantoor in Baarlo te overvallen. Bij die overval op donderdag 8 april werd een van de vluchtauto's gesignaleerd. Deze auto, een witte Ford Sierra, werd de volgende dag uitgebrand teruggevonden in het Brabantse Waalre.

De beide aangehouden verdachten waren al enkele dagen geleden door de politie gesignaleerd in de omgeving van de plaats waar ze werden aangehouden. Vanaf dat moment zijn ze voortdurend gevolgd. Gistermiddag deed zich een gunstige gelegenheid voor om het tweetal aan te houden, aldus een woordvoerder van de politie in Sittard.

De twee maakten deel uit van een groep van zes gevangenen die op zaterdag 3 april wist te ontsnappen uit de extra beveiligde inrichting van De Geerhorst. Bij het luchten bedreigden enkele leden van de groep drie bewaarders met zelfgemaakte wapens en bevrijdden vervolgens de anderen. Buiten lieten de zes de bewaarders vrij en dwongen ze automobilisten hun voertuig af te staan.

Na de ontsnapping sloeg de politie van Sittard aanvankelijk slechts op beperkte schaal alarm. Politiekorpsen in noord Limburg werden pas na een half uur gealarmeerd, de Belgische en Duitse politie enkele uren later. Justitie betreurde dat omdat de voortvluchtige gevangenen eerst in noordelijk richting reden en vervolgens de grens met België overstaken.