SNIJBONEN MET DILLESAUS

Ik wil de fabrikanten van snijbonenmolens niet het brood uit de mond stoten, maar ik prefereer in ruitjes gesneden bonen boven het puntscherpe snijsel van de ouderwetse molen.

Bijgerecht voor 2 personen:

300 gram snijbonen

zout, peper

1 sjalotje of lente-ui

25 gram boter, 25 gram bloem

een kwart liter bouillon

1 eetlepel azijn, een halve deciliter (koffie)room

anderhalve eetlepel fijngesneden dille

Ontdoe de bonen van hun puntjes en trek daarbij eventuele draden mee. Snijd de bonen, schuin overdwars, in ruitjes van 2,5 tot 3 centimeter hoog. Kook de stukjes in water met zout in 5-6 minuten beetgaar. Maak intussen de saus. Pel en snipper het sjalotje. Smelt de boter in een pannetje en fruit de snippers hierin zo'n 2 minuten lang. Roer dan de bloem erdoor. Schenk al roerende de bouillon in het pannetje en blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat de saus een paar minuten op laag vuur pruttelen. Roer tot slot de azijn, room en dille door de saus. Op smaak brengen met zout en peper. Doe de snijbonen in een schaaltje en schenk er de saus over. Of serveer boontjes en saus apart. Menusuggestie: kipfilet en krielaardappelen.