Rusland laat geld liggen

DEN HAAG, 17 APRIL. Rusland laat op het ogenblik miljarden dollars aan beschikbare leningen liggen, omdat de regering in Moskou de aflossing en rentebetaling niet wil garanderen. De leningen zijn beschikbaar gesteld door de Bank voor reconstructie en ontwikkeling van Oost-Europa (EBRD) in Londen. Dit blijkt uit een vraaggesprek met drs. E. Denekamp, hoofd internationale energiezaken van het ministerie van economische zaken.

Hij vindt dat Rusland in dit stadium van zijn politieke en economische ontwikkeling in redelijkheid niet meer financiële hulp kan verwachten dan het programma van 43,4 miljard dollar waartoe de G-7, de zeven belangrijkste industrielanden, donderdag in Tokio besloten. “Dit programma helpt om tot stabilisatie van de economie te komen”, aldus Denekamp.

Hij verwacht dat er op de volgende G-7 vergadering, in juli, meer geld voor concrete projecten beschikbaar komt. Dan is het referendum van 25 april in Rusland achter de rug en kan een betere indruk ontstaan of het hervormingsbeleid van president Jeltsin voldoende wordt gesteund.

Denekamp wijst op het belang van de beschikbare fondsen van de Europese Gemeenschap en de Oosteuropa-bank. “Want veelal is er wel geld, maar het vertaalt zich niet in projecten.” Denekamp is “niet heel optimistisch” over de kans dat president Jeltsin, als hij het referendum volgende maand wint, in staat zal zijn op korte termijn overheidsgaranties te verstrekken voor de hulpleningen. “Er is in Moskou een zekere terughoudendheid, in het slechtste geval wantrouwen, tegen het Westen. Men vreest dat het Westen de Russische schatkist - de energiebronnen - komt leeghalen.”