Ramsj

Bernard Pares: The fall of the Russian monarchy Cassell History 1988. Van ƒ 40,20 voor ƒ 9,95. De Slegte.

Jane's fighting ships of World War I Jane's 1990. Herdruk van 1919 voor ƒ 39,50. De Slegte.

Douglas Porch: The conquest of Morocco Fromm International Publ. 1986. Van ƒ 29,15 voor ƒ 12,50. De Boekenmarkt, Den Haag, 070-3658226.

Michelle Green: The dream at the end of the world. Paul Bowles and the literary renegades in Tangier Harper Collins 1991, geb. van ƒ 53,00 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt.

Richard Lane: Hokusai and Hiroshige Gebonden 1977, van ƒ 145,00 voor ƒ 29,50, Ukiyo-e Books, Leiden, 071-143552.

Robert Darnton and Daniel Roche (red.): Revolution in print. The press in France Univ. of California Press 1989, van ƒ 63,00 voor ƒ 14,50. Van Gennep, Amsterdam en Rotterdam.

Robert Darnton: The kiss of Lamourette Faber and Faber 1990, geb., van ƒ 80,50 voor ƒ 17,90. Van Gennep.

Bernard Pares: The fall of the Russian monarchy Cassell History 1988. Van ƒ 40,20 voor ƒ 9,95. De Slegte.

"The Fall' van de Britse historicus Pares werd in 1939 gepubliceerd. Het rijk geannoteerde boek begint met de troonsbestijging van Nicolaas II en eindigt met een gedetailleerde beschrijving van de moord op de tsaar en zijn familie. Pares is zeker niet op de hand van de Bolsjewieken. Hij besteedt ook ruime aandacht aan de monnik Raspoetin, aan wie allerlei vreemde gaven werden toegeschreven en die berucht was vanwege zijn "seksuele uitspattingen'. Ook bij deze beschrijvingen ontbreken de details niet.

Jane's fighting ships of World War I Jane's 1990. Herdruk van 1919 voor ƒ 39,50. De Slegte.

Het hoofdstuk over de Russische vloot begint met: ""Het was zeer moeilijk om voor deze sectie informatie te vergaren. Dientengevolge zijn er zekere gaten en inconsistenties die nog steeds niet opgevuld kunnen worden''. De gebrekkige informatie werd veroorzaakt door de bolsjewistische revolutie. Marine personeel deserteerde op grote schaal, officieren werden geëxecuteerd, sommige schepen werden buiten iedere controle om gesloopt en andere doken opeens onder een andere naam op in Finland of Estland.

Douglas Porch: The conquest of Morocco Fromm International Publ. 1986. Van ƒ 29,15 voor ƒ 12,50. De Boekenmarkt, Den Haag, 070-3658226.

Niet zelden vormen moorden een scharnierpunt in de geschiedenis. Zo had de moord in 1902 op een Britse missionaris grote consequenties voor het gebied dat wij nu als "Marokko' kennen. Daar hielden woeste Berberstammen het Rifgebergte buiten de greep van ieder centraal gezag. Na de moord op de missionaris begon, stapsgewijs, de verovering door de Fransen van Marokko. Pas in 1926 was de Rif "gepacificeerd'. Porch schreef eerder het zeer lezenswaardige "Conquest of the Sahara'.

Michelle Green: The dream at the end of the world. Paul Bowles and the literary renegades in Tangier Harper Collins 1991, geb. van ƒ 53,00 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt.

De Noordmarokkaanse havenstad Tanger was eind jaren veertig nog een legendarische vrijplaats voor piraten, zwarthandelaren en gevluchte Nazi's. Daarnaast bestond er een zekere mate van tolerantie, of beter onverschilligheid, ten opzichte van homoseksualiteit en het gebruik van geestverruimende middelen. Een paradijs dus voor avonturiers en afvalligen van de toenmalige, rigide westerse moraal. Een menigte Amerikaanse auteurs (Truman Capote, William Burroughs, Allen Ginsburg en Jack Kerouac) legde voor kortere of langere tijd aan bij het schrijverspaar Paul en Jane Bowles.

Richard Lane: Hokusai and Hiroshige Gebonden 1977, van ƒ 145,00 voor ƒ 29,50, Ukiyo-e Books, Leiden, 071-143552.

In dit fraaie boekwerk vinden we onder meer de duizenden malen geplagieerde tekening "avond regenbui bij Ohashi' uit 1857 van Hiroshige (mensen die zich onder paraplu's gebogen haasten over een houten brug) en het beroemde schilderij van "de vloedgolf' van Hokusai (1820). Intrigerend zijn de zwaar gecensureerde erotica van laatstgenoemde. Gelukkig is een supplement aan het boekwerk toegevoegd dat een aantal van deze prenten in alle vrijheid toont.

Robert Darnton and Daniel Roche (red.): Revolution in print. The press in France Univ. of California Press 1989, van ƒ 63,00 voor ƒ 14,50. Van Gennep, Amsterdam en Rotterdam.

Wat wij nu als dagelijkse kost consumeren, was ooit nieuw en onbekend. Toen het dagblad ontstond was er nog geen copyright en lagen de rechten en plichten van journalisten nog niet vast. In de periode 1789-1799 deed het gedrukte woord niet alleen verslag van alle maatschappelijke en politieke turbulenties, het was er zelf ook mede verantwoordelijk voor. Darnton c.s. beschrijft de bijna onbegrijpelijke veelvormigheid en invloed van het gedrukte woord tijdens de Franse Revolutie.

Robert Darnton: The kiss of Lamourette Faber and Faber 1990, geb., van ƒ 80,50 voor ƒ 17,90. Van Gennep.

Lezen, zegt de Amerikaanse historicus Darnton, is een activiteit die onze voorouders ook kenden. Toch zullen wij, wanneer we dezelfde tekst lezen als zij (bijvoorbeeld een brochure uit de tijd van de Franse Revolutie over Liefde) nooit hetzelfde ervaren als zij. Hij stelt voor een theorie te ontwikkelen van "lezers belevingen'. In deze verzameling essays bewandelt Darnton vele wegen, van de geschiedenis van het boek tot bespiegelingen over de massamoord door de bolsjewieken op de Poolse officieren in Katyn aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.