Publieke omroepen beginnen dagtelevisie

HILVERSUM, 17 APRIL. De publieke omroep begint 30 augustus met dagtelevisie. Dat heeft het bestuur van de NOS besloten. Het NOS-journaal verzorgt op één van de drie netten 's ochtends en tussen de middag korte uitzendingen.

In het seizoen 1993/1994 wordt Nederland 1 van maandag tot en met zaterdag hoofdzakelijk gebruikt voor het uitzenden van herhalingen. De vaste bespelers van het eerste net (AVRO, KRO en NCRV) verzorgen herhalingen van zeven uur tot tien uur 's ochtends. Vervolgens brengen TROS, Veronica en EO in een blok van drie uur herhalingen. En vanaf één uur 's middags zullen VPRO, VARA en Nos oude programma's opnieuw uitzenden. Dat schema zal jaarlijks wisselen.

Het “herhalingennet” is ook de plaats voor uitzendingen van het journaal. Van maandag tot en met vrijdag zijn er journaaluitzendingen van vijf minuten om zeven uur, acht uur en negen uur 's ochtends en om een uur 's middags. Op zaterdag is er uitsluitend een bulletin om een uur 's middags.

Het programmaschema voor de zondag blijft ongewijzigd. Wel is er op die dag een extra journaal voorzien. Nederland 2 en Nederland 3 bieden om twaalf uur 's middags een bulletin van vijf minuten.

Journaal-hoofdredacteur G. van der Wulp is “dolblij” met de uitbreiding. Naar zijn mening heeft de komst van dagtelevisie veel te lang op zich laten wachten. Buitenlandse televisie-organisaties hebben zich al veel eerder in die richting ontwikkeld. Nieuws moet worden uitgezonden als het er is, aldus de hoofdredacteur.

De opzet van de bulletins sluit volgens Van der Wulp goed aan bij de behoefte van de kijker 's ochtends snel kennis te kunnen nemen van het belangrijkste nieuws. Voor de nieuwe uitzendingen wordt de tachtig man sterke journaalredactie met enige medewerkers uitgebreid.

Dagtelevisie heeft ook gevolgen voor de andere publieke netten. Nederland 2 wordt het komende jaar overdag gereserveerd voor de uitzending van evenementen en calamiteiten. Dit net wordt permanent vrijgehouden voor onverwachte uitzendingen over bijvoorbeeld internationale conflicten, rampen en sportevenementen. Nederland 3 zal naast het huidige dagprogramma worden gebruikt voor actuele Teletekst-informatie.

De introductie van dagtelevisie vraagt een kleine zesduizend uur extra zendtijd en kost volgens de NOS jaarlijks 28 miljoen gulden. Daarvan kan naar verwachting tien miljoen gulden worden gefinancierd door het verkrijgen van extra Ster-inkomsten. Het resterende bedrag wordt door de omroepen zelf gefinancierd.