Optimisme op effectenbeurs door hoger Wall Street en dollar; Grillige koerssprong Begemann

AMSTERDAM, 17 APRIL. Grillige koersbewegingen maakten Begemann deze week tot het meest opvallende aandeel op een goed gestemde Amsterdamse effectenbeurs. Na het slot gisteren overheerste het optimisme over verder koerswinsten over een breed front.

De EOE-index sloot de week af op 323,94 punten en is nu zes punten verwijderd van het hoogtepunt aller tijden (329,94 punten) dat werd bereikt op 17 augustus 1989. “De rentetarieven dalen, Wall Street ziet er gezond uit en de dollar is weer gestegen tot boven de 1,80 gulden. Ik denk dat de index binnen 6 tot 12 een niveau van 340 tot 350 punten kan halen”, aldus een handelaar.

Een ander meende dat de EOE-index eerst een pauze zal nemen voordat nieuwe recordhoogtes worden bereikt. “Ik verwacht pas een record tegen het einde van het jaar”, zei deze handelaar.

Valutahandelaren schrijven het koersherstel van de dollar vooral toe aan een verzwakking van de positie van de Duitse mark. De president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, droeg daaraan bij door donderdag in Washington te verklaren dat de Duitse economie voorlopig nog niet uit het dal zal zijn. “Er wacht ons nog een verdere periode van stagnatie of zelfs vermindering van de produktie”. Schlesinger sprak de hoop uit dat er aan het eind van dit jaar of uiterlijk volgend jaar een ommekeer komt. Hij zei verder dat de Duitse geldmarktrente gezien het inflatieniveau “niet buitensporig hoog” is.

Het meest opvallende aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs was deze week dat van het conglomeraat Begemann (machines, kapitaalgoederen), genoteerd op de lokale markt. De koerswinst van tientallen procenten veroorzaakte wilde geruchten over samenwerking met een andere onderneming. De aandelen van het industriële conglomeraat zijn voor 75 procent in handen van de gebroeders Van den Nieuwenhuyzen.

Niet bekend

De uitgevers waren in trek deze week. Uitgever De Telegraaf steeg donderdag - mede door het geringe aanbod van stukken - naar een hoogste koers aller tijden van 111,6 gulden, gedragen door de winst van de andere uitgevers. VNU en Wolters Kluwer boekten eveneens winst nadat zij hun jaarresultaten openbaar hadden gemaakt en een presentatie aan bankanalisten hadden gegeven.

VNU maakte daarnaast dinsdag de langverwachte verkoop, via een ingenieuze financiële constructie, bekend van het meerderheidsaandeel in de drukkerijen aan het veel kleinere De Boer Boekhoven. Elsevier bleef achter in de euforie rond de uitgevers. Banken en effectenhuizen vinden de aandelen duur geprijsd vergeleken met de andere aandelen in deze sector.

Het kopieerconcern Océ-van der Grinten hoefde geen forse prijs te betalen voor de halvering van de netto winst over de eerste drie maanden van dit jaar. Handelaren zeiden dat beleggers zich meer hadden gericht op de mededeling van Océ dat de pas gelanceerde nieuwe serie kopieerapparaten de verkopen in de tweede helft van dit jaar zullen opstuwen.

Op de obligatiemarkt was het deze week rustig. Gisteren was zelfs sprake van "ultralichte handel', waarbij de kapitaalmarktrente steeds boven de barrière van 6,5 procent bleef hangen. Beleggers houden zich op aan de zijlijn uit zorg dat de markt nu geheel tot rust is gekomen. De grote vraag naar Nederlandse obligaties had mede tot doel de effectieve rendementen tot 6,5 procent te reduceren.