Mogelijk inslag van meteoriet in 't westen

ROTTERDAM, 17 APRIL. In het westen van het land is donderdagnacht mogelijk een meteoriet neergekomen. Dit heeft de Werkgroep Meteoren van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde gisteren meegedeeld. Aan de hand van getuigeverklaringen probeert de werkgroep de meteoriet te vinden. Het zou kunnen gaan om een brokstuk ter grootte van een vuist.

Rond kwart over elf 's avonds is door vele mensen in Noord-Holland een heldere vuurbol aan de hemel gezien. Bij de Utrechtse sterrenwacht kwam zelfs een melding uit Texel binnen. De vuurbal bewoog zich in noordelijke richting langs de kustlijn. Volgens sommige meldingen was hij zo helder dat hij de straat verlichtte. De werkgroep schat de helderheid op iets minder dan die van de volle maan. De vuurbol is circa drie seconden zichtbaar geweest.

Het is niet zeker dat er nog iets van over is, aldus een woordvoerder van de Utrechtse sterrenwacht. “De kans is groot dat hij helemaal is verbrand.” De werkgroep meteorieten is vooralsnog optimistischer. Met getuigenverklaringen wil men de baan van de vuurbol reconstrueren, om zo het gebied te vinden waar de grootste kans bestaat een mogelijk restant te vinden. De vuurbol maakt deel uit van de zogeheten aprilboliden, een meteorenzwerm die de aardbaan elk jaar rond deze tijd kruist. In 1990 sloeg een meteoriet uit deze zwerm een gat in het dak van een woning in Glanerbrug.