Miller symbool Amerikaanse turnen

BIRMINGHAM, 17 APRIL. De Amerikaanse wereldkampioene van Indianapolis Kim Zmeskal kwam niet naar Birmingham. Haar landgenote Shannon Miller (16) wel en werd wereldkampioen in de vierkamp. De frêle gymnaste uit Edmond (Oklahoma) zegevierde in een zinderende finale temidden van twee Roemeensen en maar liefst negen turnsters uit de verschillende republieken van de voormalige Sovjet-Unie.

Miller was acht jaar toen het oog van coach Steve Nunno op haar viel: “Zij huilde, was gefrusteerd omdat een turnbeweging niet onmiddellijk lukte. De meeste meisjes lachen als het fout gaat en dan duurt het lang hen te leren dat niet te doen. Okay.”

Die gedrevenheid, het scala van turntechnieken snel onder de knie te krijgen en met perfectie uit te voeren typeert Shannon Miller in de daaropvolgende acht jaren. Niets was te veel moeite. Financieel gesteund door vader Miller (hartchirurg) vindt Miller haar weg in de Amerikaanse turnwereld die bol staat van competitie en veel geld kost.

In de periode 1990 tot Barcelona 1992 verhuist Miller met coach Nunno tijdelijk naar Bela Karolyi, de coach die in Houston (Texas) zijn eigen trainingscentrum exploiteert. Bij de (geboycotte) Spelen van Los Angelos maakt de Roemeen (die in 1976 en 1980 veel succes had met Nadia Comaneci) de Amerikaanse Mary Lou Retton Olympisch kampioen. Miller blijft bij Nunno maar wil wel adviezen van Karolyi.

Nunno beschouwt die periode als nuttig maar na de Spelen van Barcelona, waar Miller tweede wordt in de meerkamp terwijl de vedette van Karolyi Kim Smeskal op beslissende momenten faalt, scheiden de wegen. Karolyi verstoot Zmeskal. Miller en Nunno gaan samen verder de nieuwe Olympiade in. Shannon Miller werd gisteravond de eerste Amerikaanse wereldkampioene buiten het eigen continent.

Tijdens de kwalificaties op woensdag toonde ze al haar perfectie en stabiliteit. Op alle toestellen van de vierkamp was zij sterker dan de compagnie topturnsters uit de voormalige Sovjetrepublieken en overige frontlijnstaten inclusief Roemenië.

Even was er onzekerheid op de tien centimeter smalle evenwichtsbalk (9.625) maar vijftien minuten later herstelde zij zich formidabel op de vloer. De concurentie was buitengewoon groot. De Roemeene Gogean (15), de Oekraïnse Lisenko (17) maar ook landgenote Dominique Dawes bleven in de race. Met een perfecte Yurchenko-techniek op sprong stelde Shannon Miller de titel veilig. Een van de bewonderaars van Miller was Nadia Comaneci, in Birmingham aanwezig als commentatrice van de Amerikaanse tv-maatschappij ABC. “Shannon heeft zich niet gek laten maken door de cijfers van haar concurrentes, maar vastberaden haar programma afgewerkt. Ook toen dat een beetje pijn deed. Ze is een waardig kampioene”, zei de Roemeense die indertijd het vrouwenturnen een nieuwe dimensie gaf.

Behalve vreugde was er ook teleurstelling binnen de Amerikaanse afvaardiging. De donkere Daminique Dawes, die tot de voorlaatste ronde de leiding had, zag één van haar paardsprongen in zit eindigen. De waardering van 9,493 deed haar naar de vierde plaats duikelen. Niettemin kan men stellen dat het Amerikaanse vrouwenturnen volwassen is geworden, ook zonder Bela Karolyi wordt men wereldkampioen.