Kunsthal kan nieuwe truck niet aan "oude' Daf kwijt

ROTTERDAM, 17 APRIL. De Kunsthal in Rotterdam heeft tot nu toe vergeefs moeite gedaan om het nieuwste model DAF-vrachtwagen terug te geven aan DAF Trucks in Eindhoven. Het gaat om het model 85, dat onderdeel was van een expositie over vormgeving in verband met de Designprijs Rotterdam 1993, die van 17 januari tot en met 28 februari in de Kunsthal werd gehouden.

De DAF-truck, ontworpen door het DAF Design Centre, is formeel eigendom van de "oude' DAF, het bedrijf dat failliet ging tijdens de expositie. Volgens Guus Bakker, directeur van de Rotterdamse Kunststichting, die de designexpositie organiseerde, was dat de moeilijkheid. “Het was voor ons en de Kunsthal een groot probleem om iemand te pakken te krijgen die verantwoordelijk was voor de DAF-inzending. In feite komt het er op neer dat de nieuwe DAF het te druk heeft met de zaak op poten zetten, en nog geen tijd heeft voor het afhandelen van deze zaak van de oude DAF.”

Het gevolg was dat de splinternieuwe, zeer aerodynamische en van de nieuwste vormgevingssnufjes voorziene truck - naar verluidt volgens de Zweedse autovakpers "het mooiste uit Nederland sinds Rembrandt' - voor de Kunsthal geparkeerd bleef staan. “Omdat we een kunstinstelling zonder collectie zijn, leverde dit ons wel conserveringsproblemen op,” aldus een woordvoerder van de Kunsthal. Om te voorkomen dat vandalen de truck, die ongeveer tweehonderduizend gulden kost, zouden vernielen, is de wagen nu gestald in de garage van een Rotterdamse truckdealer, tot DAF tijd heeft de wagen op te halen. Bij DAF was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar op deze zaak.