FIFA wil zo snel mogelijk profarbiters

ZURICH, 17 APRIL. De wereldvoetbalfederatie (FIFA) heeft de aangesloten bonden verzocht zo snel mogelijk professionele scheidsrechters in dienst te nemen om de wedstrijden in de hoogste divisies te leiden. Dit naar het voorbeeld van de Serie A in Italië, waar met ingang van dit seizoen semi-beroepsarbiters actief zijn.

Woordvoerder Tognoni voegde er gisteren in Zürich aan toe dat de FIFA voor het einde van de eeuw over een corps van beroepsscheidsrechters wil beschikken. “We kunnen niet langer accepteren dat wedstrijden in het betaald voetbal worden geleid door amateurs. Daarom moedigen we nu alle aangesloten bonden aan er serieus aan te werken. Het is in het belang van de voetbalsport.”

Algemeen secretaris van de FIFA Sepp Blatter houdt sinds het wereldkampioenschap van 1990, waar de arbitrage werd bekritiseerd, een pleidooi voor de invoering van professionele scheidsrechters. “Scheidsrechters zijn een belangrijk onderdeel van het voetbal. Maar ze zijn geen afgezanten van God. Ze moeten net zo professioneel zijn als de spelers.”

De scheidsrechterscommissie van de FIFA stelde zich donderdag voor het eerst unaniem achter de plannen van Blatter. Een professionele scheidsrechter zou iemand moeten zijn die een beroep zou kunnen uitoefenen, maar wiens hoofdwerkzaamheden het leiden van wedstrijden moeten zijn. De aangesloten bonden wordt gevraagd te zorgen voor training, een salarisstructuur en sociale voorzieningen.

Tognoni: “We hebben geen tijdslimiet gesteld. We moeten realistisch blijven, want voor sommige bonden is het een geheel nieuw idee, waar tot nu toe nog niet aan was gedacht. In Italië is het een succes.”

De FIFA hoopte uit voldoende beroepsarbiters te kunnen kiezen voor het wereldkampioenschap van volgend jaar in de Verenigde Staten. Het zal nu bij enkele Italianen blijven. De beste tien Italiaanse scheidsrechters op de internationale lijst krijgen dit seizoen ongeveer 3.000 gulden per wedstrijd in de serie A. Nog eens 27 semi-profs, die in de serie A en serie B actief zijn, ontvangen lagere bedragen. Tot nu toe is de Spaanse bond de enige die van plan is volgend seizoen het Italiaanse voorbeeld te volgen. (Reuter)