Dodelijk vuurwerk

BARCELONA, 17 APRIL. De man, die vermoedelijk het vuurwerk afstak, waardoor vorig jaar in het stadion van Espanol een jongetje van dertien jaar het leven liet, is door een Spaanse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en één dag.

Bovendien werd hij veroordeeld tot betaling van een schadeloosstelling van 42 miljoen peseta's (bijna 700.000 gulden) aan de familieleden van het jeugdige slachtoffer. Mocht hij daartoe niet in staat zijn, dan gaat die verplichting over op Espanol zelf. De club wordt door de rechtbank "civiel verantwoordelijk' gehouden voor het ongeluk. Het bestuur zou hebben nagelaten voldoende maatregelen te treffen om de veiligheid van de toeschouwers in het Sarria-stadion te waarborgen. Zo zou niet zijn gecontroleerd op het binnensmokkelen van bengaals vuurwerk, rotjes en vuurpijlen. Tijdens een voetbalwedstrijd op 15 maart 1992 schoot de man, die nu is veroordeeld, een vuurpijl af. Deze sloeg in bij de tribune aan de overzijde van het veld en verwondde daar een jongetje van dertien jaar, dat met mijn vader naar het voetballen was gaan kijken, zo ernstig dat die daaraan overleed. (AFP)