d'Ancona "onthutst' Toonkunstenaarsbond

AMSTERDAM, 17 APRIL. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond toonde zich gisteren “onthutst” over het feit dat minister d'Ancona (Cultuur) toch gewoon één orkest voor heel Oost-Nederland wil, ondanks weerstand uit onder meer de Tweede Kamer. De minister herhaalde haar standpunt donderdag in een brief aan de Kamer.

De minister deed haar voorstel al op 19 februari. Het ene orkest, dat Het Gelders Orkest in Arnhem en Forum Filharmonisch in Enschede moet vervangen, zou Arnhem als standplaats krijgen. Vooral in Overijssel werd boos gereageerd. Kort na D'Ancona's voorstel kwamen Overijssel en Gelderland met een plan om Arnhem èn Enschede hun orkest te laten houden, zij het in iets afgeslankte vorm. De provincies zouden dan zelf meebetalen.

De Kamer sommeerde d'Ancona met de provincies en de betrokken instellingen over het nieuwe plan te overleggen. Met name CDA en PvdA waren gecharmeerd van de ideeën van de provincies. Maar d'Ancona stelde donderdag dat die ideeën toch averechts zullen uitwerken: er zou een tekort van 1,3 miljoen gulden ontstaan, een overschot aan symfonische muziek en ook nog eens een te mager budget voor de Reisopera die Opera Forum moet vervangen.

Vooral het door de minister veronderstelde tekort is de Toonkunstenaarsbond nu in het verkeerde keelgat geschoten: “Het is slechts een poging om het plan van de provincies te torpederen”, schrijft de bond in een verklaring.