ANC start campagne voor snelle verkiezingen

JOHANNESBURG, 17 APRIL. De alliantie van het Afrikaans Nationaal Congres, de vakbeweging Cosatu en de Zuidafrikaanse Communistische Partij heeft gisteren een campagne van demonstraties en acties aangekondigd, die begint na de begrafenis van de vermoorde zwarte leider Chris Hani komende maandag.

Met de campagne, die een maand zal duren, wil het ANC de regering dwingen voor eind mei een datum te bepalen voor de eerste algemene verkiezingen. Ook eist de zwarte beweging de installatie van een Overgangsraad, waarin zwarte partijen tot de verkiezingen meeregeren, en gezamenlijk beheer over leger en politie.

De strategie is een verharding van het ANC-standpunt dat Nelson Mandela sinds de moord op Hani heeft ingenomen. De secretaris-generaal van de communistische partij en ANC-topman werd zaterdagmorgen voor zijn huis doodgeschoten. De afgelopen dagen kwam het leiderschap onder zware druk te staan van de aanhang, die meende dat de dood van de populairste zwarte leider na Mandela moest leiden tot snelle resultaten in de onderhandelingen over democratie in Zuid-Afrika.

Woensdag liepen enkele demonstraties en acties in Zuid-Afrika uit de hand. De meeste verliepen zonder problemen. “De oproep tot onze mensen is: wees militant, wees gedisciplineerd”, aldus Cosatu-leider Jay Naidoo. De alliantie wees het verwijt van de hand dat de oproep tot een campagne tot nieuw geweld zou kunnen leiden. “Wij zijn radicalen: een radicale alliantie geboren uit de situatie in het land”, zei ANC-secretaris-generaal Cyril Ramaphosa tijdens een persconferentie. Hij verwierp beschuldigingen dat de alliantie politieke munt probeert te slaan uit de moord op Hani.

Politie en leger zijn vandaag met veel manschappen aanwezig tijdens een massa-optocht die het centrum van Johannesburg zal lamleggen. Bij deze demonstratie worden tienduizenden zwarten uit het hele land verwacht. Bewoners van de stad is aangeraden het centrum te mijden. De regering verklaarde gisteren negentien plaatsen rond Johannesburg tot zogeheten onrustgebied. De bewoners worden daardoor onderworpen aan een avondklok en de politiek krijgt extra bevoegdheden om mensen aan te houden. Het dragen van wapens in deze gebieden is verboden.